Rotterdam 05 juni 2021 - 06 februari 2022

What a Genderful World

Wereldmuseum - Gender is hot. De gendervrije wc’s zijn onderwerp van gesprek. De NS spreekt van ‘beste reizigers’. En de HEMA heeft niet langer jongens- of meisjeslabels voor kleding. Het Wereldmuseum duikt in de wereld van gender en stelt vragen als: wat is mannelijk, wat is vrouwelijk en wat is er nog meer?  

Wat als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien, verschilt per cultuur en verandert door de tijd. De kleur roze is bijvoorbeeld in de VS en Europa niet altijd vrouwelijk geweest. Met speelgoed en kleding laat de tentoonstelling zien dat deze ‘meisjeskleur’ pas sinds de jaren ’50 als zodanig bekend staat. En waar in het Westen veelal vrouwen een rok dragen, is dit in andere culturen een toonbeeld van mannelijkheid. Zo is een rok uit Fiji te zien die politiemannen dragen als onderdeel van hun uniform.

Zelfs de tweedeling in man en vrouw is niet overal vanzelfsprekend: India, Samoa en Mexico hebben drie genders, verschillende Native American gemeenschappen kennen er maar liefst vijf. De fotokunst van de Samoaanse Yuki Kihara laat dit zien waarbij zij zichzelf toont als sociaal erkend derde gender.

Op deze manier belicht de tentoonstelling verschillende genderthema’s en put uit de rijke museumcollectie, aangevuld met bruiklenen, video’s met persoonlijke verhalen en interactieve spellen. Hiermee daagt het museum de bezoeker uit om eigen ideeën over mannelijk- en vrouwelijkheid onder de loep te nemen.

Klik hier voor meer info!