Foto: Herman Zonderland
OUD AGENDAITEM

Wie ben ik, wie was jij?

Nationaal Archief Den Haag - In de educatieve tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? ervaar je hoe de tijd, de plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt. Aan de hand van historische personen als George Maduro, Aquasi Boachi, Tula, Cornelia van Neijenroode of Aletta Jacobs ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Of wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? En heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?

De tentoonstelling bestaat uit vier programma’s: Goed en fout in de Tweede Wereldoorlog, Van huis en haard, Handel en slavernij en Vecht voor je recht. De programma’s kunnen gevolgd worden door scholen. In het weekend en tijdens de vakanties is de tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? open voor de individuele bezoeker. Kinderen en hun begeleiders kunnen de tentoonstelling op verschillende interactieve manieren beleven, bijvoorbeeld door op een tablet te chatten met historische personen zoals George Maduro, Aquasie Boachi, Tula, Cornelia van Nijenroode of Aletta Jacobs.

Bij de tentoonstelling is het boek 5 eeuwen Nederland. Op weg naar vrijheid en gelijkheid verschenen, geschreven door Arjan Poelwijk, Paul Brood en Ron Guleij. Persoonlijke levensverhalen vertellen het verhaal van de Nederlandse democratie en het streven naar gelijkheid. Veel personen uit de tentoonstelling zijn terug te vinden in dit boek.

De tentoonstelling Wie ben ik, wie was jij? is te bezoeken van 21 januari t/m 20 december 2019.

Klik hier voor meer informatie.