Fries Museum
Fries Museum
Fries Museum
OUD AGENDAITEM

Wij Vikingen

Fries Museum - Het Fries Museum presenteert de historische tentoonstelling Wij Vikingen. Ontdek tijdens de tentoonstelling archeologische schatten zoals een echte vikingsschedel en zilveren munten uit de tijd van de Vikingen en leer over hun ruige en intense levensstijl. 

De Vikingen, de piraten van het noorden, waren actief in de vroege middeleeuwen. De Noordzee was in die tijd de snelweg van Noord-Europa. Met hun schepen vaarden zij ook langs de Nederlandse kust waar zij handel voerden met de Nederlandse kustbewoners. Met als gevolg dat ook af en toe Nederlanders zich bij deze Vikingen aansloten en deelnamen aan hun roof- en plundertochten. 

In Wij Vikingen maak je kennis met meer dan 500 objecten behorend tot deze Vikingsperiode. Objecten mee gejat tijdens plunderingen over de hele wereld! Zoals een narwaltand uit Groenland, Dirhams uit Arabië en barnsteen uit het Oostzeegebied wijzen allemaal op de enorme lengtes die de Vikingen voeren voor hun schatten.

Speciaal voor de tentoonstelling is zelfs een heus Vikingsschip nagebouwd. Tien studenten het ROC Friese Poort hebben in 10 maanden deze 15 meter lange replica gebouwd. Deze replica is gebaseerd op een waar oorlogsschip, de Skuldelev V. De bouwtekeningen van dit schip waren geleend van het Vikingeskib Museet in het Deense Roskilde. In dit museum vinden ook de restanten van het oorspronkelijke schip zich plaats. 

Wij Vikingen is van 19 oktober 2019 t/m 15 maart 2020 te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Klik hier voor meer informatie.