Camille Smeets, 'Poortwachter' (2009)

"Concepts of Time" in Leiden

Wij van Artifex stellen met veel plezier De Culturele Agenda samen: elke tentoonstelling, voorstelling of optreden is het bezoeken waard. We geven regelmatig één agenda-item wat extra aandacht. Deze keer: de tentoonstelling “Concepts of Time” in Leiden.

Zonder te leren van het verleden kan je nooit iets nieuws creëren. Deze wijsheid vormt de rode draad bij de tentoonstelling “Concepts of Time” in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar acht jonge kunstenaars een nieuw kunstwerk hebben gemaakt gebaseerd op technieken en beelden van vroeger. Zo is Poortwachter van Camille Smeets geïnspireerd op de hondengod Anubis uit de Egyptische mythologie, waarbij het keramieken figuur van Smeets net zo’n krachtige indruk maakt als standbeelden van de god vroeger. 

Emma van der Put brengt met haar videokunst de fontein van Paleis het Loo een mystieke uitstraling en Bastienne Kramer’s porseleinverzameling bevat een scherpe boodschap over het figuur van de vrouw door de eeuwen heen. Deze aansprekende kunstwerken onderstrepen goed waarom het Rijksmuseum zelf dit jaar haar 200-jarige bestaan viert: oude kunst verliest nooit haar inspiratie. 

De tentoonstelling Concepts of Time loopt van 17 mei t/m 9 september 2018. De tentoonstelling is ook te zien op de Hooglandsche Kerkgracht (openlucht, t/m 6 augustus 2018) en in Galerie en voortuin van het Leids Universitair Medisch Centrum (t/m 2 september).

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling