Beeld: Campagnebeeld 'Bardot & Moore' voor Films & Sterren. Beeld: Kasteel de Haar.

"Licht, Camera, Actie!" op Kasteel de Haar

Vanaf 6 juni staat Kasteel de Haar in Haarzuilens helemaal in het teken van de wereld van films en filmsterren. Gastconservator René Mioch (filmkenner en producent) en Mardou Jacobs (producent) maakten speciaal voor De Haar een tentoonstelling over de sporen die de wereldberoemde sterren van het witte doek op Kasteel de Haar nalieten én hoe het kasteel zelf figureerde in vele producties. Alle bijzondere verhalen over sterren als Michael Caine, Brigitte Bardot en Roger Moore worden tijdens "Films & Sterren" vertelt.

Sinds de herbouw van het familiekasteel in 1912, heeft de adellijke familie van Zuylen drie generaties de zomer doorgebracht op het kasteel en grootste feesten gegeven voor haar bijzondere gasten. Onder hen waren namelijk niet alleen baronnen en rijke zakenlui, maar ook internationale acteurs en actrices. 

Rijkdom en Roddels

Grootheden als Brigitte Bardot, Roger Moore, Joan Collins, Gina Lollobrigida, Michael Caine, Gregory Peck, Michael York e.v.a. kwamen afgelopen decennia als ‘invité’ van baron en barones Van Zuylen op De Haar. Zij genoten, verscholen voor de paparazzi, van de luxe en grandeur van het kasteel. En ze hadden lol, veel lol en leverden het nageslacht de prachtigste anekdotes. Die zijn nu mee te beleven in deze spetterende expositie. 

Wist je dat ‘James Bond’ totaal on-atletisch was en een brokkenpiloot bovendien? Dat Gregory Peck gewoon ‘film’ keek met de jonge baronessen en dat zij, op hun beurt, weer smoorverliefd waren op Michael York en gefascineerd door Yul Brynners kaalheid?

Oude sterren keren terug

De tentoonstelling ademt de sfeer van films en filmsterren van 50 jaar geleden. In de kasteelzalen zijn rekwisieten geplaatst die je terugbrengen naar die tijd en die verwijzen naar de grote sterren van toen. De verhalen worden verteld aan de hand van teksten, foto’s en filmfragmenten en komen uit de eerste hand van ‘de baronessen’, personeel en omwonenden. Met behulp van digitale projecties worden de beroemde gasten van toen, even teruggehaald naar het heden.

De tentoonstelling “Films & Sterren” is van 6 juni t/m 31 oktober 2018 te bezichtigen in Kasteel de Haar in Haarzuilens. 

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling en openingstijden van het kasteel zelf