N° 368, février mars 2006, 123 x 153 cm © Jean-Luc Mylayne

De herfst van het paradijs

Tentoonstelling: De herfst van het paradijs
Fotografiemuseum: Huis Marseille    
Kunstenaar: Jean-Luc Mylayne  
Tekst: Merel van Zijl     

Op een prachtige zonnige dag bezocht ik de tentoonstelling de herfst van het paradijs in Huis Marseille. Een solotentoonstelling van Jean-Luc Mylayne over vogels met een prachtig landschap. Online spraken de foto’s mij al aan, het werd dus tijd deze ook in het echt te bewonderen.   

N° 368, février mars 2006, 123 x 153 cm © Jean-Luc Mylayne

Jean-Luc Mylayne  
Jean-Luc en Mylène Mylayne is een fantastisch Frans duo dat fotografeert onder de naam Jean-Luc Mylayne. Zij fotograferen al decennialang uitsluitend vogels, maar zijn zij alleen vogelkundig? Nee, het gaat om meer dan alleen die dieren. De gigantische foto’s verraden nergens met hoeveel tijd en moeite hun totstandkoming gepaard ging. Het is namelijk geen slordig gemaakte foto, hier zit echt veel tijd in. Jean-Luc Mylayne werkt maanden toe naar één enkele foto van een vogel in de vrije natuur die tegelijk documentair én artificieel van aard zijn. Alle foto’s van Jean-Luc Mylayne lijken slechts momentopnames.   

Jean-Luc en zijn vrouw Mylayne trekken er al meer dan 40 jaar op uit. Zo reizen ze af naar landelijke gebieden in Zuid-Frankrijk of Amerika om vogels te ontmoeten. De beelden die zij daar maken ogen direct aantrekkelijk. Maar bij de eerste blik geven ze lang niet alles prijs. Het is namelijk een zorgvuldig opgebouwde voorstelling. De ogen bestuderen langzaam het beeld en moeten doorkrijgen dat ze misleid worden door de scherpe en onscherpe delen van de foto. 

N° 25, juillet août 1980, 33 x 33 cm © Jean-Luc Mylayne

Vincent van Gogh  
Mylayne had een bijzondere inspiratiebron; Vincent van Gogh en zijn liefde voor de natuur. Beide kunstenaars hadden een speciale aanpak en daarmee wat gemeen: de aandacht voor lichtval, de kleuren van het landschap en de details op de voorgrond.   

Alle werken van Jean-luc Mylayne hebben zoveel diepgang en laten direct zien hoe deze zijn verbonden met de natuur. N° 524 vind ik zelf prachtig. Deze foto toont een spotlijster met open snavel. De vorm van de snavel past perfect in de contouren van de tak die op de voorgrond te zien is. De voorgrond van de foto is zo mooi helder. De wazige en scherpgestelde gebieden lopen in elkaar over en hierdoor worden je ogen subtiel van de voorgrond naar de oneindigheid geleid. De kleuren zijn prachtig, blauw en beige/goud. Deze resoneren het palet van Van Gogh. Bij Jean-Luc Mylayne staat blauw alleen voor een andere betekenis. De kleur staat voor water en de herinnering eraan. Tevens is blauw een eerbetoon aan de bijzondere aanwezigheid van water op onze planeet. In meerdere werken van Jean-luc Mylayne is deze kleur terug te zien. 

N° 524, février mars avril 2007, 228 x 183 cm © Jean-Luc Mylayne 

Een echte performance  
Het werk van Jean-Luc Mylayne is een performance waarbij alles meedoet: de vogel, de natuur, zijzelf, echt alles. Pas wanneer ik de foto’s langer bestudeerde, ontdekte ik wat erachter schuilging. Als je de gehele foto waarneemt, kan je pas de relatie tussen de kunstenaar en het gene dat je ziet op je in laten werken. Door de diepgang en de prachtig grote beelden had ik iedere keer een wauw-effect wanneer ik een andere zaal binnen stapte. Dit beleef je alleen echt als je de tentoonstelling in Huis Marseille bezoekt.  

De tentoonstelling ‘De Herfst van het paradijs’ is tot 22 november 2020 te zien in Huis Marseille. Voor tickets en meer informatie klik je hier!    

Terug naar het overzicht.