Gianfranco Rosi hoofdgast op IDFA 2020

Met gepaste trots maakt het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) de hoofdgast van 2020 bekend: de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi. Hij is een van de eerste regisseurs die twee keer voor een documentaire de belangrijkste prijs op een A-list festival ontving. Fuocoammare (Fire at Sea), werd in 2016 in Berlijn bekroond met de Gouden Beer voor Beste Film en genomineerd voor een Oscar. Sagro GRA, was de eerste documentaire die in 2013 werd bekroond met een Gouden Leeuw voor Beste Film op het Filmfestival in Venetië.  

Rosi’s nieuwste film, Notturno, gaat in wereldpremière tijdens het Filmfestival in Venetië dat deze week van start gaat. De film is het resultaat van een driejarige reis langs de grenzen van Syrië, Irak, Koerdistan en Libanon. Notturno beleeft tijdens IDFA zijn Nederlandse première.  

Tijdens IDFA zal het werk van Rosi in de spotlights staan. Naast een retrospectief, presenteert het festival een Top 10 van zijn favoriete films.  

Het retrospectief van Rosi dat tijdens IDFA wordt vertoond neemt ons mee op een ongelooflijke reis: van een visser in India, Boatman (1993), naar een gemeenschap van outcasts in Californië, Below Sea Level (2008), van een huurmoordenaar in Mexico, El Sicario, Room 164 (2010), tot de bewoners rondom de de ring van Rome in Sacro GRA (2013), van het lot van vluchtelingen op het Italiaanse eiland Lampedusa in Fire at Sea(2016) tot Rosi’s nieuwste meesterwerk Notturno (2020).  

Ondanks dat hij maar 6 films maakte, leverde de beproefde Gianfranco Rosi methode stuk voor stuk meesterwerken op die een unieke kijk op onze wereld geven. Zijn films worden wereldwijd vertoond en beloond met prijzen. Hij laat met zijn sublieme camerawerk zien hoe mensen hun wereld ervaren. Hij vermijdt de polemiek en geeft geen uitleg, maar het drama is nooit ver weg. Met zijn artistieke nieuwsgierigheid toont hij ons werelden die in brand staan.

Het hart van het festival ligt zoals altijd in Amsterdam waar van 18 tot en met 29 november ongeveer 200 films worden geprogrammeerd in meer dan 15 bioscoopzalen. Daarnaast presenteert IDFA drie virtuele zalen met elke dag een aantal voorstellingen. De online vertoningen gaan door tot en met 6 december. Zowel bij de bioscoop- als de online vertoningen zijn er inleidingen en live nagesprekken met filmmakers.