Stedelijk Museum Amsterdam, het historische gebouw (A.W. Weissman, 1895) en de nieuwbouw (ontworpen door Benthem Crouwel Architects). Foto: John Lewis Marshall

Raad voor Cultuur: snel meer bezoekers in musea en theaters

Er moeten snel meer mensen toegelaten worden in onder andere musea, theaters en bij festivals. Dat schrijft de Raad voor Cultuur dinsdag in een advies aan demissionair minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De raad vraagt de minister daarnaast om het testen bij culturele evenementen niet langer dan noodzakelijk in te zetten, omdat dit voor sommigen een drempel zou kunnen zijn voor een bezoek.

Het advies aan de minister is dan ook om samen met de sector te bekijken hoe sneller grotere aantallen bezoekers toegelaten kunnen worden. Hierbij wordt ook gekeken naar de diverse protocollen die al ontwikkeld zijn afgelopen zomer. Ook de resultaten van experimenten, zoals de evenementen van Fieldlab, bieden aanknopingspunten. De raad kan zich dan ook niet vinden in de classificatie van de cultuursector als ‘niet-essentieel’ in de Testwet.    

De raad zet zich ook in voor een verlenging van de huidige cultuursubsidieperiode, zodat er rust en ruimte ontstaat voor de opstart en transities van culturele instellingen.   

Terug naar het overzicht