Pablo Picasso, Femme assise près d'une fenêtre (Marie-Thérèse), 1932. Foto: Anthony Devlin/PA Wire

Schilderij Picasso geveild voor 85 miljoen euro in New York

Een schilderij van Pablo Picasso is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van 85 miljoen euro. Veel meer dan de 46 miljoen waarop veilinghuis Christie's had gerekend.  

Het gaat om het schilderij genaamd Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Thérèse), oftewel Vrouw gezeten bij een raam (Marie-Thérèse). Picasso schilderde het canvas met daarop zijn toenmalige muze Marie-Thérèse Walter in 1932. Net als op Le Rêve, een ander doek waarop Walter is afgebeeld, heeft Picasso haar geschilderd in overwegend lichte en heldere kleuren.    

Marie-Thérèse Walter was van 1927 tot 1935 de geliefde van Picasso. Toen de twee elkaar ontmoetten, was zij nog maar 17 jaar oud en woonde Picasso nog samen met zijn eerste vrouw. De twee kregen samen een dochter, maar Picasso verliet Walter uiteindelijk voor zijn nieuwe geliefde.

Het geveilde schilderij werd acht jaar geleden bij een veiling in Londen nog gekocht voor 28,6 miljoen pond. Inmiddels zijn er al vijf van Picasso’s werken voor meer dan 100 miljoen dollar verkocht. De duurste Picasso ooit is Les femmes d’Alger: dit schilderij leverde in 2015 179,4 miljoen dollar op.