Beeld: Richard van Herwaarden, RvHfoto.
Beeld: Richard van Herwaarden, RvHfoto.
Beeld: Richard van Herwaarden, RvHfoto.

AMFI X H&M 2018 Studio Fashion Show betovert en viert

Rood getinte glazen omringd door een grote zwart montuur. Een wild geknipt blauw kapsel, geverfde wenkbrauwen en ook een overhemd dat niet onbeschilderd is gebleven. Het opvallende duo, dat de avond aftrapt, verraadt alleen al door hun verschijning dat vanavond draait om ongewone looks. Ik ben bij de AMFI X H&M 2018 Studio Fashion Show.

Een semesterlang hebben tweedejaarsstudenten van Amsterdam Fashion Institute (AMFI) gewerkt aan een duurzame collectie door zich te verdiepen in de wereld van H&M. Op het lange balkon boven de Floor-ruimte worden de finishing touches gedaan. Een enkele student kijkt nieuwsgierig of zenuwachtig naar beneden naar waar wij zitten. Groen en roze licht schijnt op de witte pilaren rechts voor ons. Daarachter zit de andere helft van het publiek. Van de outfits tot de setting en alle elementen van de show, alles vanavond is door de studenten zelf geregeld.

Beeld: Richard van Herwaarden, RvHfoto.


‘Wij, de toekomst van de mode, zijn gevraagd om een samenwerkingscollectie te maken voor H&M’, vertelt Elise Jansen, terwijl ze langs het publiek loopt. De aftrap haakt in op het proces van afgelopen maanden. Hoe door masterclasses meningen over H&M veranderde en wat voor collectie tot stand is gekomen. Een collectie die staat met innovatie, duurzaamheid en recycling van materialen. Het openingsmoment wordt verlengd door een video waarin meerdere studenten aan het woord zijn. Alle outfits zijn gemaakt van gerecycled of zelfgecreëerd materiaal. Stof mochten de studenten halen uit de recycleboxes van H&M en een student vertelt hoe hij heeft leren werken met bio plastic. Kook je dit vijf minuten krijg je flinterdun materiaal, maar tik je de tien minuten aan dan wordt het hard en dik.‘Gooi alsjeblieft geen kleding weg’ is de afsluiter van de openingsceremonie en het startsein voor de Fashion Show. Bass komt op, muziek begint en de drie eerste modellen lopen de trap af naar beneden. Een model vindt zijn plek beneden aan de trap, een ander halverwege en het derde model blijft bovenaan op de trap stilstaan. De choreografie is krachtig en we zien brede pijpen, een slaapzak dat tot kledingstuk is getransformeerd en zijl dat dient als T-shirt. 

Het oog voor detail straalt vakmanschap uit en het is indrukwekkend om te zien wat de design-studenten al kunnen in hun tweede jaar. De modellen lopen door en een nieuw trio komt naar beneden. De outfits vormen duidelijk minicollecties en het is de originaliteit en het hergebruik van materialen die blijft verbazen. Zo eclectisch als de gekozen muziek klinkt, zo gevarieerd en fantasierijk ogen de outfits. Hoge hakken worden opgevolgd door nog hogere zolen en de Fashion Show schiet van robuust en kleuren knallend naar clean en bloot. De studenten durven.

Beeld: Richard van Herwaarden, RvHfoto.


Zie hier alle 51 outfits gefotografeerd door: Richard van Herwaarden, RvHfoto.

Donald Duck, Spiderman, The Hulk. De herkenbare prints van kinderpyjama’s zijn opgeknipt en samengevoegd tot een uitgesproken broek. Er is veel te zien en publiek krijgt geen tijd om uit te rusten. De AMFI-studenten hebben een deur geopend naar een nieuwe wereld. Een ratelend geluid klinkt en een ziekenhuis infuus verschijnt. Een model van wie zijn volledige hoofd met stof is bedekt sleept een ketting achter zich aan en weet zo van extreem radicaal te maken. 

Een pluchen bloemenkroon. Drie modellen met zwart geschminkte strepen in hun gezicht zorgen voor een serene kalmte. De dynamiek van de Studio Show is wat het geheel zo aantrekkelijk maakt. Elegantie is verdwenen en we zien beenwarmers gemaakt van felgekleurde sportschoenen. 

Beeld: Richard van Herwaarden, RvHfoto.


De laatste van de eenenvijftig loopt de catwalk af. Voor het eerst is er kort een moment van echte rust, totdat modellen en ontwerpers gezamenlijk de trap aflopen. Handen worden vastgepakt, loopjes veranderen in huppeltjes, confetti ontploft en trotse glimlachen schieten tevoorschijn. AMFI X H&M 2018 is de betoverende viering die iedereen doordeweeks kan gebruiken.