1.26 Amsterdam - Foto: Janus van der Eijnden

Amsterdam Light Festival #10 laat zich niet klein krijgen door Covid-19

Amsterdam Light Festival 2021
Amsterdam 
2 december 2021 - 23 januari 2022

Door: Claire de Court 

Dit jaar pakt het Amsterdam Light Festival flink uit, het is namelijk het tiende jubileum. Er zijn maar liefst twintig lichtwerken te zien, die allemaal al eens eerder zijn verschenen. Het zijn de favorieten van de afgelopen tien jaar. Het overkoepelende thema is Celebrate Light. Samen met mijn collega’s Isa en Lynn bewandel ik een deel van de route. We beginnen bij het werk 1.26 Amsterdam.  

Door de Covid-19 maatregelen staan de lichtwerken enkel in de vroege ochtend en de namiddag aan. Wij beginnen om 16:00 aan de route, dus we hebben precies een uur om zoveel mogelijk werken te zien. 1.26 Amsterdam is een beweeglijk werk dat veel indruk maakte bij de eerste editie van het festival. Ik had 1.26 Amsterdam alleen nog maar op foto’s gezien. Om het nu in het echt te aanschouwen is extra speciaal. De vissersnetten reageren op de wind. Het is daadwerkelijk een prachtig tafereel. Een mooie binnenkomer voor onze route. ‘Whole Hole’ is het tweede werk waar we langskomen. Ik moet gelijk denken aan de film Interstellar – één van mijn favorieten. Het werk lijkt op een tunnel van duizenden vallende sterren. Als je met één van de speciale boottochten hieronder door vaart, ervaar je het kunstwerk nog intenser. Ik ben een beetje jaloers, maar ook weer blij dat ik de vrijheid heb om zelf mijn route en tempo te bepalen. 

Darth Fisher - Foto: Janus van den Eijnden


We lopen verder over de Nieuwe Keizersgracht in hartje Amsterdam. De werken passen precies goed tussen alle feestverlichtingen. Ik droom weg bij het idee dat de lichtwerken het hele jaar blijven staan, zodat we er altijd van kunnen genieten. Ik vind het ook altijd zo jammer als de kerstverlichtingen weer worden opgeborgen. Maar aan de andere kant is er wel iets om naar uit te kijken als het najaar nadert. Het wordt rap donkerder, wat betekent dat het Amsterdam Light Festival nog meer tot leven komt. We staan lang stil bij Butterfly Effect, een werk dat bestaat uit zeven reusachtige blauwe vlinders. De boten die langs varen schommelen expres, omdat de vleugels van de vlinders op en neer deinen door beweging van het water. Mensen in de boten zwaaien naar ons, wij zwaaien terug. Ik schrik van de tijd. Het is al bijna 16:30, we moeten opschieten.  

Butterfly Effect - Foto: Janus van den Eijnden


Spider
is mijn persoonlijke favoriet. Wat verrassend is, want ik hou helemaal niet van spinnen. Als ik er thuis één zie, stuur ik gelijk mijn poes Stasia erop af en handelt zij het verder af. Maar de details van dit lichtfestijn kan ik niet anders dan waarderen. Wat lijkt op honderden kleine spinnetjes, vormt één monsterlijk grote spin die dreigend over het natuurkundegebouw van de UvA klimt. Door de dynamiek in het licht, lijkt het alsof de spin daadwerkelijk beweegt. Het doet me denken aan het fantasy genre – en als iemand de boeken van The Lord of the Rings en Harry Potter heeft stukgelezen, ben ik het wel. Het lukt ons om nog drie werken te bekijken: Bridge of the Rainbow, Talking heads en Pas encore mon histoire, waarvan de laatste mij het gevoel geeft alsof ik bij een attractie in de Efteling sta. Dan is het 17:00 geweest en breekt het einde van het Amsterdam Light Festival van vandaag aan. Ik baal ervan dat ik niet in Amsterdam woon, anders had ik morgenochtend nog een deel van de andere werken kunnen bekijken tijdens een ochtendwandeling.  

Bridge of Rainbow - Foto: Janus van den Eijnden


Het is maar al te duidelijk dat Covid-19 het Amsterdam Light Festival niet zo snel klein krijgt. De werken zijn nog steeds even indrukwekkend, ook al loop je de route in de namiddag. Van een sciencefiction-tunnel tot een reusachtige spin, het Amsterdam Light Festival zal ongetwijfeld bij iedereen een onbetwiste indruk achterlaten.  

Amsterdam Light Festival #10 is van 4 december 2021 t/m 23 januari te beleven.

Klik hier voor meer informatie!