Beeld: Kim van Dee.

Anne Geene wint de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018

Dit jaar mocht kunstenaar Anne Geene de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 in ontvangst nemen. Geene haar werk ‘verbaast vanwege zijn gekte, getuigt van vakmanschap en viert schoonheid zonder dat boven alles te stellen’, aldus het juryrapport. De jury, geleid door oud-minister Jet Bussemaker, noemde haar de ‘meest complete kandidaat’.

Volgens scout en oud-museumdirecteur Wim Pijbes, degene die Anne voordroeg dit jaar, laat haar werk de kijker lachen om fenomenen die niet in woorden te vatten zijn; dit zijn anekdotes, gedichten en soms een gehele familieroman in beeld.  

Geene kreeg de prijs van €10.000,- zondag 25 februari in de uitzending van AVROTROS Kunstuur. Het prijzengeld is beschikbaar gesteld door In4Art, een organisatie voor talentontwikkeling in de kunst. Jaarlijks wordt de prijs uitgereikt aan een kunstenaar onder de 36 jaar.

Naast de uitreiking van de prijs, wordt het werk van de vijf genomineerden tentoongesteld in het Stedelijk Museum Schiedam. Winnaar Geene behoorde samen met kunstenaars Kevin Osepa, Rosa Johanna, Feiko Beckers en Benjamin Li tot de vijf genomineerden van dit jaar. Individuen die elk een eigen positie innemen in het benaderen van de kunst en de samenleving.

De tentoonstelling is tot en met 15 april te bezoeken. Publiek kan tot 25 maart stemmen voor de publieksfavoriet.