Als je begrijpt wat ik bedoel, Collectie Eye
Panda En De Wereld Verbeteraar, strook 1, Collectie Literatuurmuseum

Archief Toonder Studio's verworven

De kleindochter van Marten Toonder, Milou Toonder, heeft het archief van de Toonder Studio’s geschonken aan het Literatuurmuseum en Eye Filmmuseum. Milou Toonder vond het van groot belang om de collectie van de Toonder Studio’s bijeen te houden en voor toekomstig onderzoek beschikbaar te maken.

Het Literatuurmuseum in Den Haag ontvangt ruim 25.000 stripstroken van Toonders hoofdreeksen Panda, Kappie en Koning Hollewijn, zo’n 20.000 originele stripstroken van tientallen andere striptitels die door de medewerkers werden gemaakt, onder wie Thé Tjong Khing. Verder bevat de aanwinst onder meer vele opzetten, schetsen en losse illustraties, reclamemateriaal en correspondentie. Eye Filmmuseum ontvangt de materialen die betrekking hebben op de Bommelfilm Als je begrijpt wat ik bedoel. Duizend filmcels, honderden potloodschetsen voor achtergronden en vele storyboards zitten bij de materialen inbegrepen. 

‘De collectie is een prachtige aanvulling op het persoonlijk archief van Toonder, dat we reeds in beheer hebben. Met dit archief erbij kan met recht gesteld worden dat ons museum de schatkamer is van Toonders kunstenaarschap’ constateert directeur Aad Meinderts van het Literatuurmuseum.