Noon Passama & Barbara Langendijk - Silver Fur

Bijzondere aankoop voor de sieradencollectie van Museum Arnhem

Museum Arnhem heeft een werk aangekocht van twee jonge ontwerpers Noon Passama en Barbara Langendijk. Het ensemble uit de collectie ‘Silver Fur’ bestaat uit een jurk, twee armbanden en klompen. In het najaar van 2019 wordt dit werk gepresenteerd in de tijdelijke presentatieruimte De Kerk. Anne-Karlijn van Kesteren, conservator sieraden bij Museum Arnhem, heeft hiermee een belangrijk werk toegevoegd aan de sieradencollectie van Museum Arnhem, die uit ruim 900 objecten bestaat. 

Hedendaagse sieraden en vormgeving zijn belangrijke speerpunten binnen de collectie van Museum Arnhem. De ontwerpers Noon Passama en Barbara Langendijk zoeken de samenwerking tussen de verschillende designdisciplines, die een belangrijke focus vormen binnen het collectiebeleid voor sieraden. Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “Wij zijn heel blij met deze aankoop. De sterke samenwerking uit zich heel goed in het ontwerp. We zetten hiermee onze collectie sieraden als plaats voor jong en interdisciplinair werkend ontwerptalent op de kaart.” Museum Arnhem volgt de verdere stappen van de ontwerpers met grote interesse.

In juli 2017 presenteerden Passama en Langendijk met succes samen hun eerste collectie Silver Fur op de Amsterdam Fashion Week. In het ontwerp stonden constructie, vorm en industrieel materiaal centraal. Hiermee werd een alternatief voor bont ontwikkeld, vandaar de naam van de collectie. Er werd gezocht naar een herwaardering van het begrip luxe, dat onherroepelijk verbonden is aan bont als product. Ze bieden met het project Silver Fur een kritische reflectie op de mode-industrie door waarden zoals ambacht en duurzaamheid te promoten. Het aangekochte werk ontstond door de verwerking van zilveren smokwerk in een harmonisch evenwicht tussen het sieraad- en modeontwerp. De bijbehorende klompen zijn ambachtelijk vervaardigd met traditioneel houtsnijwerk.

Beide ontwerpers studeerden in 2013 af aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem, waar ze elkaar ook ontmoet hebben. Noon Passama is voor het museum geen onbekende. Er zijn al twee ontwerpen van haar in de sieradencollectie. Haar sieraden worden gekenmerkt door het thema identiteit. Vorm, materiaal en techniek waarmee de sieraden worden vervaardigd staan niet vast en worden bepaald door het beoogde eindresultaat. Barbara Langendijk staat als modeontwerpster bekend om haar eigen interpretatie van kledingconstructies en combineert deze met traditionele ambachten, culturen en rituelen.

Op dit moment is Museum Arnhem vanwege uitbreiding en vernieuwing gesloten. Het museum heeft in de Walburgiskerk een tijdelijke presentatieruimte gevonden. 'De Kerk' richt zich op actuele kunst en ontwerp.