Bronzen kop, André Schaller, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Bronzen Kop van Van Gogh in het Vincent van Gogh Huis

Vanaf 20 februari is de nieuwe aanwinst van het Vincent van Gogh Huis te zien: een bronzen kop van Van Gogh, gemaakt door de beeldhouwer André Schaller. De kop is een studie die Schaller maakte voor het Van Gogh monument van Amsterdam. Het beeld is te zien tijdens de tentoonstelling Vincent Inspireert.

De bronzen kop is Schallers studie van Van Goghs portret ter voorbereiding op de realisatie van het monument voor Van Gogh op het museumplein in Amsterdam. Dit monument werd nog voor de opening van het Van Gogh Museum in 1962 opgericht. Het monument beeld het figuur van Van Gogh af met schilderspalet en opgeheven arm, boven zijn hoofd een aureool van zonnestralen en vogels en aan zijn voeten een mijnwerker, een arenleester en zonnebloemen. Het beeld van Vincent staat symbool voor de menselijkheid. De bronzen kop is door De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed langdurig in bruikleen aangeboden aan het Van Gogh Huis in Zundert. Hier vormt het een mooie aanvulling op het Van Gogh monument van Ossip Zadkine dat in 1964 is geplaats voor het Van Goghkerkje.

Van Goghs kop van André Schaller wordt gepresenteerd op de tentoonstelling Vincent inspireert, die loopt tot en met 21 april 2019. Met recente aanwinsten uit de museumcollectie wordt zichtbaar gemaakt dat Van Gogh nog altijd een bron van inspiratie vormt voor hedendaagse kunstenaars. Verder zijn werken te zien van Ingrid Simons, Albert Zwaan, Jeroen Witvliet, Anna Lange, Renée van Trier, Lindert Paulussen, Bettie van Haaster, Arpaïs Du Bois, Diana Roig, Kurt Ryslavy, Aram Tanis, Ian Skirvin, Peter Kantelberg, Erik Andriesse en Vik Muniz.