DM'90 Buffel. Beeld: Harrie Peters

Buffel arriveert in het Spoorwegmuseum

NS neemt afscheid van de Buffel. De trein is gestationeerd in het Spoorwegmuseum. De Buffel is de laatste trein die reed op diesel. Hiermee neemt NS afscheid van het dieseltijdperk. Op 29 augustus kwam de trein binnen, hier kwamen veel belangstellenden op af. Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum, nam de trein in ontvangst. Deze is tot eind oktober in het Spoorwegmuseum te zien. 

Hoofd Collecties Peter-Paul de Winter trekt een historische vergelijking: “Het is een afsluiting van een tijdperk. Net zoals we in 1958 het stoomtijdperk afsloten met de overdracht van de laatste stoomlocomotief NS 3737, sluit NS met de overdracht van de Buffel het dieseltijdperk af. Je ziet dat diesel voor treinen inmiddels vervangen is door groene stroom.” Oudere generatie dieseltreinen staan ook in het Spoorwegmuseum. Het is een logische stap om de Buffel ook aan de collectie toe te voegen. De Buffel was de modernste trein en had veel nieuwe software, ook is dit de laatste trein die de NS helemaal zelf heeft ontworpen. Hij is tot eind oktober te zien en wordt daarna naar het depot overgeplaatst. 

De officiële naam van de Buffel is Diesel Materieel 90 (DM’90). Vanaf 1996 was de DM’90 op het Nederlandse spoor te vinden. De trein dankt zijn bijnaam aan de neus van het toestel.