Medusa, Caravaggio, 1596

Caravaggio's Medusa te zien in Centraal Museum

De tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa toont werken van de Italiaanse schilder Caravaggio. Centraal Museum Utrecht toont het topstuk De graflegging van Christus, dat vier weken te zien zal zijn. Het museum kondigt aan dat zij naast dit topstuk een ander schilderij hebben weten te bemachtigen, het schilderij Medusa

Op het schilderij is Medusa, de Griekse mythologische figuur afgebeeld. Caravaggio beeldde het afgehakte hoofd van Medusa af op een schild. Het schilderij komt uit 1596, er zijn twee exemplaren van. De bekendste hangt in Uffizi in Florence, het Centraal Museum krijgt de andere versie in bruikleen vanaf 15 januari. 

Medusa is een van de Gorgonen, de drie verschrikkelijke uit de Griekse mythologie. De zusters hadden een afzichtelijk uiterlijk en iedereen versteende die zij aankeken. Ze hadden woeste ogen, slagtanden, een uitpuilende tong en slangen in plaats van haar. Medusa werd onthoofd door Perseus, maar zelfs na haar dood behield haar hoofd zijn verstenende kracht. Vandaar dat haar afbeelding op een schild, dat werd gebruikt in de strijd, zo toepasselijk is.

In de tentoonstelling zijn werken van Caravaggio te zien, maar ook veel werken die nog nooit eerder zijn vertoond in Nederland. Naast werk van Caravaggio is ook werk van zijn Europese collega’s te zien. De tentoonstelling toont Rome in de periode van 1600 tot 1630. 

Bekijk hier alle informatie over de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa.