De overgave van de stad Utrecht aan de Franse legers op 24 juni 1672. Vervaardiger: Lambert de Hondt II (1645 - 1708). Datering: 1672. Materiaal / Techniek: olieverf op doek. Beeld: Centraal Museum

Centraal Museum verwerft schilderij overgave Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht heeft het schilderij ‘De overgave van de stad Utrecht op 30 juni 1672’ verworven. Het schilderij is gemaakt door Lambert de Hondt II en is het enige schilderij waarop de overgave van de stad is weergegeven. 

Op het schilderij staat het moment afgebeeld, waarop het stadsbestuur in rampjaar 1672 de sleutels van de stad overdraagt aan de Franse koning Lodewijk XIV. Het Centraal Museum was nog niet eerder in bezit van een kunstwerk wat dit dramatische, maar ook cruciale moment toont. Naast dit schilderij is er maar een ander schilderij bekend waarop de overgave van de stad is weergegeven, deze hangt in Versailles. 

De komende maanden is ‘De overgave van de stad Utrecht op 30 juni 1672’ is te zien in de collectie-opstelling van het Centraal Museum, in de aanwinstenzaal. Vanaf 2020 zal het schilderij een belangrijk rol spelen in de grote tentoonstelling De ommuurde stad, hier wordt de geschiedenis van de Utrechtse stadsverdediging op diverse manieren verteld.

Benieuwd naar de achtergrond van het schilderij? Klik hier.