Corona virus zet mensen aan tot kunstzinnige alternatieven.

Van dagen achtereen thuiszitten worden mensen niet gelukkig. Toch is dat voor velen een geweldige inspiratie om thuis zelf de grote ijzeren platenkunst van Richard Serra na te maken. 

De bedenkers van #tussenkunstenquarantaine vinden dat de verveling het beste kan worden omgezet in creativiteit. Zij dagen thuiswerkende Instagrammers uit om met behulp van drie attributen een eigen versie van een kunstwerk te maken. Het initiatief slaat duidelijk aan, want er zijn al meer dan 2000 nieuwe versies van bekende en minder bekende kunstwerken verschenen.

Het ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer is een van de meest geliefde kunstwerken. Het doek blijkt tientallen mensen te inspireren. Vrouwen, kinderen, mannen (met handdoek op het hoofd) en zelfs een maiskolf met een oorbel blijken overeenkomsten te hebben met het werk van de oude meester. Ook heel populair is de conceptuele kunst van Maurizio Cattelan. De voorwerpen die in navolging van Cattelans banaan door de Instagrammers aan de muur worden geplakt lopen uiteen van een tube gele mosterd, tot de gehamsterde toiletrollen waar kennelijk half Nederland nu een overschot aan heeft.

Ben u ook wars van stilzitten en geïnspireerd geraakt? Plaats dan uw inzending op Instagram met #tussenkunstenquarantaine. Houd daarbij wel rekening met de anderhalvemeter-afstandregel. Een eigen versie van Rembrandts ‘Nachtwacht’ is dus misschien niet zo’n goed idee.