De Glass Pyramid van het Louvre. Beeld: Hteink Min.

D66 wil Europese museumkaart

Eén kaart. Toegang tot de meeste Europese musea. Marietje Schaake, D66-Europarlementariër, vindt dat het tijd is voor de Europese museumkaart. Er zijn wel mogelijkheden tot korting combinaties, maar een museumkaart zoals we in Nederland hebben bestaat nog niet op Europees niveau. Het initiatief heeft potentie om de culturele diversiteit te laten groeien en nieuwe doelgroepen aan te trekken binnen Europa. 

‘We hebben een geweldige rijke culturele diversiteit in Europa. Van de wereldberoemde musea als het Louvre of het Rijks, tot musea die het erfgoed of het ambacht van een speciefieke plek beheren en beschikbaar stellen’, zegt Schaake. ‘Een Europese museumkaart moet voor een vaste prijs toegang geven tot de duizenden musea die Europa telt. Zo wordt museumbezoek laagdrempeliger, ook over de grens, en stimuleren we Europese culturele uitwisseling en kennisdeling. 

Zelffinancierend
Voor opstartkosten van de museumkaart stelt Schaake voor een bedrag van 2 miljoen euro uit te besteden uit de Europese begroting. Dit is nodig om voor het opzetten van de infrastructuur en het promoten van de kaart. Belangrijk is dat de kaart zichzelf, net als in Nederland, moet financieren.

Voor de periode 2021 en 2027 maakt de Europese Commissie 1,85 miljard beschikbaar voor de Europese culturele sector. ‘Het eenmalige bedrag om een Europese museumkaart van de grond te krijgen levert daaraan niet alleen een concrete bijdrage, maar betaalt zichzelf ook terug in winst voor zowel consumenten als musea. Onderzoek in Nederland wijst uit dat de museumsector ruim 30 miljoen euro incasseert door de kaart’, licht Schaake toe.