Foto: Marlou van Beek voor de Culturele Agenda

Dalí en echt niets anders!

Dalí en niets anders
Het Noordbrabants Museum
19 juni 2021 - 21 november 2021

Door: Marlou van Beek

Vandaag ben ik met Isa in de Cultuurstad van het Zuiden: Den Bosch. Zelf ben ik niet vaak in Den Bosch en ik verbaas me over de mooie architectuur die deze stad biedt. We zijn hier om de tentoonstelling ‘Dalí en niets anders’ te bezoeken in Het Noordbrabants Museum. Het museum ligt in hartje Den Bosch. Door de rijen bomen aan de zijkant van het pand, lijkt het net alsof ik richting het Kasteel van Versailles loop. 

Wij mochten samen voor openingstijd het museum in, wat op zichzelf al een hele beleving is. Hier heb ik vroeger alleen van mogen dromen!

Het eerste wat me opvalt als we de tentoonstelling binnenlopen, is hoe anders het is dan mijn verwachtingen. Ik ken Dalí eigenlijk alleen van zijn surrealistische kunstwerken, waaronder zijn wereldbekende ‘The Persistence of Memory’, maar die schilderijen zijn hier niet te vinden. De naam van de exhibitie liegt echter niet, Dalí en niets anders. Overal waar ik kijk zijn foto’s, schetsen, kunstwerken en quotes van Salvador Dalí te zien. 

De tentoonstelling begint met de uitspraak:
‘Het verschil tussen mij en de surrealisten is dat ik een surrealist ben.’

Dit is voor mij meteen duidelijk. Dalí dacht niet alleen in zijn kunstwerken buiten de lijntjes, maar ook in elk ander aspect van zijn leven. Niets is voor hem te gek. Allereerst loop je langs schetsen uit zijn jongere jaren, waarin al duidelijk de surrealistische tonen te zien zijn. Zijn fantasieën hadden vanaf het begin af aan al geen grenzen. 

Foto door Marlou van Beek voor de Culturele Agenda

Vervolgens zie ik een prachtige muurschildering; vlinders van de grond tot het dak. Dit was, zoals veel andere, een van zijn creaties voor het bedrijf Bryans Hosiery in het tijdschrift Vogue. Dit is niet wat ik verwachtte te zien, toen ik deze tentoonstelling binnen liep.  

Een ding is zeker, Salvador Dalí conformeerde zich nooit aan de ongeschreven regels van de samenleving. Zo is hij op foto’s te zien terwijl hij met een octopus aan het schilderen is. Daarnaast heeft hij, tot mijn verbazing, op een van de foto’s een aangespoelde dolfijn op zijn hoofd. Hij is hét voorbeeld van leven volgens je eigen regels. Deze foto’s, gemaakt door Robert P. Descharnes, geven een erg intiem beeld van wie Dalí nou eigenlijk was. De man achter de bekende schilderijen. 

Foto door Marlou van Beek voor de Culturele Agenda

Naast deze schetsen en foto’s is er nog veel meer te zien in deze tentoonstelling. Op een van de grote wanden, worden meerdere commercials getoond. Deze heeft Dalí bedacht en hij speelt in sommige zelfs mee. In natuurlijke Dalí stijl, duurt het soms een paar herhalingen voordat ik door heb waar ik nu echt naar kijk. Alleen een man met goede fantasieën en dedicatie kan dit voor elkaar krijgen. 

De grootste verrassing voor mij staat in de laatste ruimte van de tentoonstelling. Dit zijn de Chupa Chups lolly’s waar hij het ontwerp van heeft vormgegeven. Ik had geen idee dat hij achter het design zat, of dat hij überhaupt voor commerciële bedrijven producten ontwierp. In deze kamer is ook een 80-delige reeks te vinden van Goya die Dalí op zijn eigenaardige manieren bewerkt heeft.

Foto door Marlou van Beek voor de Culturele Agenda

Door de foto’s krijg je echt een goed beeld over hoe hij was als persoon. Hij lijkt mij erg spontaan, al vergen zijn kunstwerken meer dan spontaniteit. Elke foto laat zien hoe hij buiten de norm werkt. Dit is een van de interessantste dingen aan hem en dit is te zien als rode draad door zijn werk. 

Dus laat je transporteren naar een plek waar alles kan en niks te wild is! 

‘Dalí en niets anders’ is nog een maandje te zien in Het Noordbrabants Museum tot en met 21 november 2021. 

Klik hier voor meer informatie!