Fragment Fabeltjeskrant. Beeld: Televizier

De comeback van De Fabeltjeskrant

Vrijdagmiddag opent burgemeester Ahmed Aboutaleb de expositie over een halve eeuw Fabeltjeskrant in Rotterdam. Zaterdag is het vijftig jaar geleden dat De Fabeltjeskrant voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien was. 

Inmiddels is er een nieuw boek, tentoonstelling en zelfs een film op komst. Ook worden 52 nieuwe afleveringen van De Fabeltjeskrant uitgezonden. Van 1968 tot 1990 was De Fabeltjeskrant het best bekeken Nederlandse kinderprogramma uit de geschiedenis, in totaal zijn er 1.612 afleveringen, die dagelijks werden uitgezonden. 

Dat de tentoonstelling Fabeltjesland in Rotterdam plaatsvindt is niet heel gek. De schrijver, Leen Valkenier, groeide op in tuindorp Vreewijk en haalde zijn inspiratie voor de karakters uit buurtbewoners en vrienden. Onder andere Juffrouw Ooievaar, Mijnheer de Uil, de gebroeders Bever en Truus de Mier waren van oorsprong ras-Rotterdammers.

In de expositie worden de levensverhalen van de karakters verteld en worden de echte poppen en reallife-decors getoond. Ook wordt de bijdrage van het programma aan de Nederlandse taal en het culturele erfgoed belicht. Daarnaast heeft het een interactief deel, kinderen kunnen een korte stop-motion Fabeltjes-scène maken of door het Dierenbos lopen.