Beeld: De Doelen

De Doelen breidt kunstcollectie uit met muurschildering van Louis van Roode

Op vrijdag 25 maart wordt de muurschildering, Zonder titel (1961), van de Rotterdamse kunstenaar Louis van Roode (1914-1964) feestelijk onthuld in de Doelen. Van Roode maakte het werk voor het voormalige Dijkzigt ziekenhuis dat in opdracht van BKOR, een programma van CBK Rotterdam, werd gered van de sloop en van nu af aan te bewonderen is in de foyer van de Willem Burgerzaal.

Louis van Roode is één van de meest prominente kunstenaars van de wederopbouwperiode in Rotterdam. Hij vervaardigde vele muurschilderingen en mozaïeken in en aan gebouwen die een eigen verhaal vertellen over natuur, cultuur, de mens en de kosmos. Dit alles onder invloed van de moderniteit van het naoorlogse Rotterdam.

 

In Rotterdam zijn meerdere werken van zijn hand te zien, zoals het mozaïek De reis van Erasmus (1954) aan de Coolsingel of de 57 meter hoge glas-in-betongevel van het voormalige Stationspostkantoor uit 1959. Zijn laatste muurschildering maakte hij in opdracht van het gemeentelijke Dijkzigt ziekenhuis.

De Doelen heeft een aanzienlijke (naoorlogse) kunstcollectie, waaronder het onlangs gerestaureerde beeld Curved Form (1962) van de wereldberoemde Engelse kunstenaar Barbara Hepworth (1903-1972). Op 8 maart 2022, Internationale Vrouwendag, werd de foyer waar het kunstwerk staat, omgedoopt tot de Barbara Hepworth Foyer.