Beeld: Chris van Houts
Beeld: Chris van Houts

De Kinderboekenweek gaat van start met het Kinderboekenbal

Dinsdagavond was de officiële opening van de 64e editie van de Kinderboekenweek. Dit werd feestelijk geopend met het Kinderboekenbal, wat plaats vond in Theater de Meervaart in Nieuw-West. Het thema is dit jaar vriendschap. 

Het Kinderboekenweekgeschenk van dit jaar, De eilandenruzie, is geschreven door Jozua Douglas. Bij besteding van minimaal 10 euro aan kinderboeken krijg je een boekje cadeau. In totaal zijn er 350.000 boekjes om weg te geven. 

Vriendschap is een thema wat diep verankerd zit in de jeugdliteratuur. Ook sluit het aan bij het jaarthema ‘Lees met andermans ogen’ van de Leescoalitie, samen met stichting CPNB willen zij het lezen bevorderen. 

De Kinderboekenweek duurt tot 14 oktober en zelfs voor de kleintjes is het prentenboek Kom erbij, geschreven door Milja Praakman, te koop. 

Ook werd tijdens het bal de prijs voor het beste kinderboek, de Gouden Griffel, uitgereikt. Annet Schaap won met haar boek Lampje. Het boek gaat over het meisje Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter. Ze moet elke avond tientallen trappen in de vuurtoren beklimmen om het licht aan te steken. Op een dag zijn de lucifers op en gaat er van alles mis.

Annet Schaap was vooral bekend als illustrator van kinderboeken, ze tekende bijvoorbeeld voor de serie Hoe overleef ik van Francine Oomen. Haar debuut als kinderboekenschrijver slaat goed aan, haar eerste boek is erg succesvol. Het boek heeft eerder dit jaar al twee andere prijzen gekregen.