Sky Mirror (for Hendrik) 2017, Anish Kapoor, collectie De Pont museum, Tilburg.

De Pont museum genomineerd voor AICA oorkonde

De Pont museum in Tilburg is genomineerd voor de AICA Oorkonde 2019. De winnaar van de prestigieuze prijs van de vereniging van kunstcritici wordt in september bekend gemaakt.

De Oorkonde wordt dit jaar uitgereikt aan de kunstinstelling dat zich op een bijzondere manier heeft onderscheiden op het gebied van beeldende kunst in de afgelopen drie jaar; 2016, 2017 en 2018. De twee andere genomineerden voor deze prijs zijn EYE Filmmuseum in Amsterdam en West in Den Haag.

Het juryrapport is zeer lovend over De Pont: "Wij nomineren De Pont museum als privaat museum dat een volstrekt eigen koers vaart en zich niet laat afleiden of verleiden door hypes en trends. Als partner voor de kunst, uitzonderlijk loyaal aan de kunstenaars, heeft het museum een collectie opgebouwd die staat als een huis. Mocht er eens een blockbuster plaatsvinden, dan is dat een 'verdiende' blockbuster, resultaat van een goed oog voor aanstormende kunstenaars waarmee hechte banden worden onderhouden. De Pont is hét museum waar de juryleden consequent voor naar Tilburg afreizen."

Directeur Hendrik Driessen is blij verrast met deze nominatie: "Het is een eer om door kenners uit de sector gewaardeerd te worden. Dit lovende juryrapport onderstreept de betekenis van het beleid dat wij in de afgelopen dertig jaar hebben neergezet en voor mij persoonlijk is het natuurlijk heel plezierig om deze loftuiting op de valreep van mijn directeurschap te mogen ontvangen."

Jaarlijks looft de Nederlandse afdeling van AICA (Association Internationale des Critiques d'Art / Internationale Vereniging van Kunstcritici) een oorkonde uit aan afwisselend een Nederlandse instelling, tentoonstelling of publicatie van de afgelopen drie jaar. De AICA Oorkonde wordt dit jaar uitgereikt aan een instelling die zich op een bijzondere manier heeft onderscheiden op het gebied van beeldende kunst in de jaren 2016, 2017 en 2018.