De verassingen van het Waddengebied

Door: Eline Bingen

Welkom in het mooiste natuurgebied van Nederland; de wadden. Het is een plek waar flora en fauna samenkomen en de Noordzee de rotsen kust. Wie er over de wadden loopt of door de duinen raast, zal het zeker niet verbazen dat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Ontdek met de kaplaarzen tot aan de knie en de kraagjes strak omhoog de overweldigende natuur, cultuur én smaak van het Waddengebied.

Het Nederlandse Waddengebied strekt zich van Noord-Holland langs de Waddeneilanden, Friesland en Groningen, en is op tál van manieren te bewonderen.  Fietsen, wandelen, varen of rijden; in de wadden kan het allemaal. Op de website van Visit Wadden zijn de mooiste routes vast voor je samengesteld, waarvan je op De Culturele Agenda een aantal hoogtepunten ziet.

Met ieder getij verandert het natuurgebied een beetje. Het vaste land is met zijn vruchtbare bodem een huis voor honderden planten en dieren. Zodra de wadplaten droogvallen, duiken vogels erop af om een hier een lekker hapje van mee te pikken.

Visit Wadden
Bezoek de wadden


Beleef de rijke cultuur
Vogelspotters opgelet! Stap op de fiets en maak een bijzondere tocht door ’t Oerd. Het natuurgebied ligt op het oostpunt van Ameland en is een internationale naam. Op de heenweg rijd je langs de oude, meest noordelijke route. Een belangrijk gebied voor trekvogels en wintergasten. Neem de tijd en bekijk het landschap zorgvuldig – wie goed kijkt kan in ’t Oerd namelijk lepelaars, wulpen, tapuiten en soms zelfs een blauwe kiekendief zien.

Over de dynamiek van het Wad en het leven langs de kust zijn de allermooiste verhalen te vertellen. In verschillende kunstwerken langs de kust, maar ook in overkoepelende verhalenroutes, tijdelijke exposities, ontmoetingen met de gemeenschap en kleinschalige evenementen vertelt Sense of Place het verhaal van de locatie en het landschap. Tijdens de ‘Verhalenexpeditie Friesland’ rijd je met de auto of de fiets langs de Friese waddenkust en leer je meer over de rijke cultuur. Vergeet niet dat verhalen er zijn om door te vertellen.

Proef de wadden
In een gebied waar het landschap zó vruchtbaar is, zijn er genoeg nieuwe smaken te ontdekken. Voor liefhebbers van vis, verse groenten, oesters en andere zeevruchten is het kustgebied de perfecte bestemming; verser kan bijna niet! Het produceren van producten in een UNESCO Werelderfgoed natuurgebied, betekent ook dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Gerrit ‘de Oesterman’


Een mooie manier om de pure smaak van de wadden te ontdekken, is door op pad te gaan met een echte kenner van het wad. De excursie met Gerrit ‘de Oesterman’ is daarvan een perfect voorbeeld. Hij woont al jarenlang op Vlieland en kent als visserman alle ins-en-outs van het eiland. Zijn verhalen gaan over de geschiedenis van het wad, en hoe de mens hier vroeger leefde van wat de natuur hen bood. Hij vertelt ook over de getijden, wat er leeft en wat je daarvan allemaal kunt eten. Pluk tijdens de wandeling je eigen oesters en proef de rijkdom die de waddenbodem te bieden heeft.

Het Waddengebied is dé plek om je weer even te aarden. Adem de frisse lucht van het kustgebied in en blaas er de rijke cultuur weer uit. Wil je meer weten over de routes door natuurgebieden, restaurants of opkomende evenementen? Klik dan hier: www.visitwadden.nl