De Androïde Klarinettist van Cornelis Jacobus van Oeckelen.

Directeur Museum Speelklok naar VS voor hulpmissie robot

Marian van Dijk maakt zich op voor een reis naar de Verenigde Staten. De directeur van het Utrechtse Museum Speelklok vertrekt maandag 9 mei om op zoek te gaan naar een vermiste klarinet. 

De eigenaar van het instrument is de Androïde Klarinettist, een zelf spelende muziekrobot uit 1838. Tijdens zijn bewogen leven is de muziekrobot zijn instrument verloren. In de Verenigde Staten duikt Van Dijk een enorme collectie muziekinstrumenten in om op zoek te gaan naar de vermiste klarinet. 

Zelfspelende klarinetrobot 
De 183 centimeter grote muziekrobot werd gebouwd door Cornelis Jacobus van Oeckelen. Zijn klarinetklanken vulde alle grote zalen in Nederland, waarna hij Van Oeckelen in 1939 achternaging naar Nederlands-Indië en in 1855 naar de VS. Daar overleefde hij op het nippertje de grote brand in Barnums American Museum in New York. Zonder kleren belandde hij bij kunstverzamelaar Stearns, die hem in de jaren ’70 van de twintigste eeuw onderbracht bij John Gaughan. De Androïde Klarinettist werd opgeknapt, gerestaureeerd en was van zijn ondergang gered. 

Ouderwets speurwerk
Voor zijn terugkeer naar Nederland wil Van Dijk de klarinettist herenigen met zijn instrument. Eerdere pogingen van de huidige eigenaar om het instrument met behulp van detectives en krantenadvertenties op te sporen mislukte. Van Dijk hoopt de klarinet aan te treffen in het depot van de Stearns Collection of Musical Instruments van de University of Michigan, een depot bestaande uit meerdere gebouwen waar meer dan 2500 instrumenten liggen opgeslagen. 

‘Op basis van onderzoek verwachten we dat de klarinet hier ligt en ik weet ook in welke hoek ik moet zoeken,’ vertelt Van Dijk. ‘Toch blijft het gezien de grootte van de collectie een sprong in het diepe. ‘Ik verwacht zeker niet dat ik in één keer naar de juiste plek loop. Het wordt ouderwets speurwerk.’

De Androïde Klarinettist is van 21 september 2018 t/m 3 maart 2019, mét of zonder klarinet, te zien in Museum Speelklok als onderdeel van de expositie Robots love Music. Tijdens de meivakantie geeft Museum Speelklok al een voorproefje op de tentoonstelling met het robotduo De Double Tino.