Damsko strijder! (paneel), Kamp Seedorf, straatkunstenaarscollectief (2017), collectie Amsterdam Museum.

Eberhard’s tentoonstelling te zien in het Amsterdam Museum

Eberhard van der Laan is een burgemeester die tijdens zijn leven een onuitwisbare indruk heeft gemaakt op de stad Amsterdam. Nu keert hij even terug naar zijn geliefde stad, in een tentoonstelling in het Amsterdam Museum door hem persoonlijk samengesteld.

"Wij hebben met z’n allen een enorm probleem: dat we in zo ongeveer de mooiste en fijnste stad van de wereld wonen,’’ aldus Eberhard van der Laan (1955-2017). Steeds meer mensen willen in Amsterdam wonen en werken en de afgelopen jaren is Amsterdam razendsnel gegroeid. Meer werk, meer bewoners, meer toeristen, meer nieuwbouw. Maar ook: meer drukte op straat, meer overlast en een oververhitte huizenmarkt.

In de tentoonstelling blikt Van der Laan als gastconservator terug op perioden van snelle groei in het verleden. Nooit zonder groeipijn, maar wel met zijn favoriete stad als resultaat. Zo was de grachtengordel nooit gegraven als er in het begin van de 17e eeuw niet een groot tekort aan woonruimte was, en waren het Concertgebouw en het Vondelpark er nooit gekomen zonder de economische bloei in de 19e eeuw. Door te laten zien hoe Amsterdammers vroeger omgingen met de uitdagingen van een rap groeiende stad, wil Van der Laan ons laten nadenken over oplossingen voor het Amsterdam van vandaag en van de toekomst.

De altijd groeiende stad 
Met ruim 80 foto’s en voorwerpen uit de collectie van het Amsterdam Museum en het Stadsarchief maakt Van der Laan duidelijk hoe Amsterdammers in het verleden omgingen met de uitdagingen die horen bij snelle groei en economische bloei. Hij hoopte hiermee een aanzet te geven tot een goed gesprek over de toekomst van de stad. Ontwerpbureau Kossmann.dejong is de uitdaging aangegaan om het ontwerp te maken voor de tentoonstelling. De collectie krijgt een plaats te midden van steigers en steigerdoeken, die symboliseren dat de stad nooit af en altijd in aanbouw is.

De tentoonstelling De Mooiste Stad – Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan is te zien vanaf 17 juni t/m 14 november in het Amsterdam Museum. Bij hoge uitzondering is voor deze tentoonstelling de gehele Amsterdam Galerij beschikbaar gesteld. 
Verder worden er in en rondom de tentoonstelling diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er een samenwerkingsverband met het festival We Make the City, dat van 20 tot 24 juni plaatsvindt op meerdere locaties door heel Amsterdam met allerlei activiteiten rondom de toekomst van de stad.