Beeld: Ernst Coppejans

Eelco Smits ontvangt Paul Steenbergen-penning

Op zaterdagavond heeft acteur Eelco Smits de Paul Steenbergen-penning ontvangen. Deze penning is een hoge onderscheiding die acteurs op een zelfgekozen moment mogen doorgeven aan een acteur naar keuze. In 1982 werd de Paul Steenbergen-penning bedacht door gemeente Den Haag.

De vorige bezitter van de penning was Jacob Derwig. In 2008 ontving hij de penning van Pierre Bokma. Derwig over Eelco Smits: ‘Vandaag geef ik de penning door aan een bijzondere acteur, die mij de afgelopen jaren keer op keer heeft ontroerd, ontwapend en overrompeld. Hij geeft zijn personages op geheel eigen wijze vorm. Intelligent, integer, met een zekere melancholische ernst, maar ook vaak ontzettend geestig. Na prachtige rollen in onder andere Angels in America, Kings of war, Spoken, Glazen Speelgoed en onlangs in Vergeef ons, is het tijd voor een onderscheiding van de hoogste soort. Ik geef de Paul Steenbergen-penning aan Eelco Smits.’

Eelco Smits ontving de prijs na afloop van de voorstelling Uit het leven van marionetten in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Sinds 2005 is Eelco Smits lid van het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam. Naast toneel is hij ook actief op tv, hij heeft rollen gehad in Jeuk, Van God Los en Vechtershart. Toch zegt Smits dat hij op het moment liever op toneel staat.