Beeld: Leonardo Da Vinci, Studie van hoofd van een soldaat voor de Slag bij Anghiari (detail). Collectie Szépművészeti Múzeum (Museum voor Schone Kunsten), Boedapest.

Elizabeth II leent Leonardo da Vinci aan Teylers Museum

Dit najaar neemt het Teylers Museum in Haarlem drie studies van Leonardo da Vinci’s Avondmaal in ontvangst. Het werk komt uit de collectie van Koningin Elizabeth II. De werken tonen experimenten en oefeningen voor de iconische muurschildering.

De studies realiseren samen met andere bruiklenen een jarenlange droom van het Teylers Museum: De eerste grote Nederlandse tentoonstelling van echte tekeningen van Da Vinci. Vanaf 5 oktober wordt deze droom werkelijkheid. De tekeningen, die geleend worden uit de Royal Collection, laten zie hoe Leonardo zich voorbereidde op het schilderen van Simon, Judas en Philippus. Het Avondmaal zelf kan natuurlijk niet geleend worden. Wel zorgt het Teylers Museum voor een unieke weergave op origineel formaat. 

In 2019 is het vijfhonderd jaar geleden sinds Leonardo overleed. Deze gebeurtenis is de aanleiding voor een wereldwijd landschap van tentoonstelling en exposities over Da Vinci. Het Teylers Museum trapt dit najaar het jubileumjaar al af en viert het werk van de Leonardo met 32 tekeningen uit tien verschillende landen. Daarnaast wordt er ook evenveel werk van zijn tijdgenoten op een kopstuk geplaatst. 

Klik hier voor meer Da Vinci in het Teylers Museum.