Emma Lesuis wint Karen de Bok Talent Award 2019. Foto: Coen Dijkstra

Emma Lesuis wint Karen de Bok Talent Award 2019

Documentairemaker Emma Lesuis is met haar filmplan ‘Nu we het er toch over hebben’ de winnaar van de Karen de Bok Talent Prijs 2019, maakte juryvoorzitter Emile Fallaux bekend. Het is het derde jaar dat de prijs wordt uitgereikt aan het winnende filmplan van de IDFAcademy & NPO-fonds workshop.

“De oogst van de workshop kenmerkt zich dit jaar door zijn verscheidenheid. Wij zagen een grote variëteit in thematiek, van intiem, meelevend en dicht bij huis, tot wijds, essayistisch en in relatie tot geschiedenis en mondiale ontwikkelingen. Het winnende filmplan waarin de maker vanuit haar Nederlandse én Surinaamse achtergrond een zoektocht aangaat naar haar positie in de discussie over identiteit en kolonialisme, overtuigt door de eigen stem. Bij lezing word je de film al ingetrokken en de sterke teaser geeft de jury een goede indruk van een persoonlijke aanpak en stijl. De beoogde film heeft de potentie om middels een persoonlijk verhaal grote thema’s aan te kaarten en inzicht te geven in de impact van de geschiedenis, zowel op het individu als op de actuele maatschappij. ” zegt Fallaux over het werk van Lesuis.

Tijdens de IDFAcademy & NPO-fonds workshop ontwikkelden de deelnemers, in samenwerking met een producent, hun documentaire-concept om tot een filmplan en teaser. Zij werden dit jaar inhoudelijk begeleid door regisseurs Suzanne Raes en Marc Schmidt. Met de ontwikkelingsbijdrage die de Karen de Bok Talent Prijs draagt, kan de regisseur in samenwerking met een omroep verder werken aan de ontwikkeling van het documentaire plan. De prijs is vernoemd naar Karen de Bok, jarenlang programmamaker en hoofdredacteur Televisie bij de VPRO. Ze had een bijzonder oog voor talent en vernieuwende makers. De Bok overleed in januari 2017.

De 32ste editie van het International Documentary Filmfstival Amsterdam (IDFA) duurt t/m zondag 1 december. Voor meer informatie, klik hier.