Festival Welcome to The Village genomineerd voor prestigieuze Europese EFFE-Award

Het Friese festival Welcome to The Village is als enige Nederlandse festival door de European Festival Association geselecteerd als ‘EFFE Laureaat 2019-2020’, een nominatie voor een tweejaarlijkse Europese prijs voor festivals met een artistiek excellent programma en een sterke impact op lokale en regionale cultuursamenwerking. Het festival is samen met 23 andere Europese festivals verkozen uit meer dan 700 festivals door een internationale vakjury. EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) wordt ondersteund door de Europese Commissie. De uitreiking is op 26 september in Brussel, in aanwezigheid van de Eurocommissaris voor cultuur, de heer Tibor Navracics.

Artistiek leider Sjoerd Bootsma is blij verrast door de nominatie: “We zijn supertrots op deze nominatie, omdat een internationale vakjury ons hiermee beloont voor jarenlang hard werken aan een festival waarmee we bewust de grenzen opzoeken en veelal niet voor de hand liggende keuzes maken. Welcome to The Village is een levende en tijdelijke broedplaats. Kunstenaars werken bij ons samen met grootmoeders aan de festivalvormgeving, startups werken met boeren aan nieuwe prototypes voor een duurzame toekomst en internationale podiumkunstenaars betrekken groepen uit onze omgeving bij hun performances. Bij Welcome to The Village gooien we de samenleving door elkaar, omdat we geloven dat we elkaar veel meer moeten ontmoeten. Want als het voor vier dagen lukt in een festivaldorp, waarom dan niet voor 365 dagen in alle echte dorpen en wijken? We zijn blij dat de jury van de European Festival Association juist dit onderkent en ons nomineert voor een EFFE-Award.”

De missie van de European Festivals Association is om haar aangesloten festivals in Europa en de rest van de wereld te verenigen en te vertegenwoordigen door bij te dragen aan het artistieke leven in Europa. De EFA fungeert als het belangrijkste platform voor (podium)kunstfestivals. Door het ondersteunen en mogelijk maken van artistieke creatie, productie en participatie zorgen de EFA en haar leden ervoor dat het recht op toegang tot cultuur werkelijkheid wordt voor alle burgers. Interactie tussen festivals, met de overheid en de andere belanghebbenden in de kunsten staan centraal in het werk van EFA.