Fieldlab na resultaten testevents: sta zitevenementen weer toe

Evenementen die binnen plaatsvinden en waarbij het publiek voornamelijk op één vaste plek zit, kunnen veilig worden georganiseerd. Ook als het aantal besmettingen hoog blijft. Wel moet er worden voldaan aan een aantal veiligheidsmaatregelen. Dat concludeert Fieldlab op basis van de eerste experimenten. 

De resultaten zijn gebaseerd op onderzoeken tijdens testevenementen afgelopen februari. Daar werden in het Beatrix Theater een zakelijk congres en een theatervoorstelling van Guido Weijers georganiseerd. De 500 bezoekers moesten vooraf een negatieve test kunnen laten zien. Dit zijn zogenaamde type 1-evenementen: evenementen die in een indoorlocatie plaatsvinden en waarbij het publiek zich rustig gedraagt en vooral vanaf één vaste plek het evenement beleeft.    

Volgens Fieldlab kunnen dit soort evenementen zo snel mogelijk weer georganiseerd worden. Daarbij moet er wel voldaan worden aan een aantal maatregelen. Zo moet de sneltest gedaan worden op een plaats dicht bij huis en maximaal 24 uur voor het einde van het evenement. Daarnaast moeten de bezoekers een negatief testresultaat bij zich hebben om toegang tot het evenementen te krijgen. Maximaal 50 procent van de capaciteit mag gebruikt worden met het doorbreken van de anderhalvemetermaatregel. Verder moeten groepen waar mogelijk van elkaar worden gescheiden en dienen bezoekers als zij zich verplaatsen een mondkapje te dragen.

Fieldlab noemde de resultaten bemoedigend: 98,4 procent van de bezoekers hield zich aan de instructies. Vooraf heeft 80 procent de app CoronaMelder gedownload, zodat bron- en contactonderzoek eenvoudig kon worden uitgevoerd.    

Het aantal risicovolle contacten is relatief beperkt gebleven. Tijdens het zakelijk congres werden de meeste contacten opgedaan in de foyer. Bij de voorstelling van Guido Weijers leverde de setting zonder tussenstoel het grootste aantal contacten op.    

De onderzoeksresultaten zijn aangeboden aan het kabinet, zij zullen daarna het Outbreak Management Team (OMT) vragen advies uit te brengen naar aanleiding van die resultaten.  

Terug naar het overzicht