Beeld: Metro Movies Film Fest 2018.

Filmdoek keert terug naar Gaasperdammertunnel

Films kijken op een plek waar over twee jaar auto’s rijden. Ook dit jaar is Metro Movies Film Fest weer in de Gaasperdammertunnel. Deze unieke ruimte in Amsterdam-Zuidoost is om de hoek van metrostation Bullewijk, waar op 14, 15 en 16 september documentaires en korte en lange films worden vertoond. Ook vinden er debatten en performances plaats, is er een pop-up galerie, foodcourt en bar aanwezig bij dit gratis toegankelijke evenement. Het thema van het festival is de maakbaarheid van de stad. Onder andere High Rise, Straight Outta Compton, Babel en Blade Runner 2049 worden vertoond. 

14 september: In gesprek met stedelijke professionals
Deze dag staat in het teken van professionals die te maken hebben met de stad, in de breedste zin van het woord. Zie de VPRO Tegenlicht-documentaire City for Sale en neem deel aan gesprekken over de maakbaarheid van Amsterdam. 

Floor Milikowski (onderzoeksjournalist, geograaf en planoloog), Zef Hemel (hoogleraar stedelijke en regionale ontwikkeling) en Najah Aouaki (o.a. kwartiermaker Javastraat), gaan onder leiding van Susanne Heering (AT5) in gesprek over de vragen ‘van wie is de stad, wie maakt ze en wie hebben er wel en geen kansen?’. 

De avond wordt afgesloten met de film High Rise

15 september: 24H Zuidoost 
24H Zuidoost staat in het kader 50 jaar Bijlmer. Laat de mensen met andere ogen naar de Bijlmer kijken. Ontdek maakbaarheid, idealen, hip-hop en revolutie. De dag trapt af met de documentaire Kleiburg: de laatste Bijlmerflat. Daarna volgt er een gesprek over verleden, heden en toekomst van de Bijlmer, gegeven door Núria Arbonés Aran (research lab Moving Amsterdam-Zuidoost, HvA) en Peter Dautzenberg (Bijlmermuseum). 

Bezoekers komen ook in beweging met een workshop voor iedereen die idealen heeft. Deze wordt begeleid door Johannes van den Akker (Kleiburg Kloosterbier). 24H Zuidoost wordt afgesloten met de films Captain Fantastic en Straight Outta Compton

16 september: Cineville en de toekomst van de stad
De laatste dag van Metro Movies Film Fest is samen met Cineville ontwikkeld en staat in het teken van authenticiteit, communicatie en de toekomst. Deze dag worden er drie lange films gepresenteerd: Dheepan, Babel en Blade Runner 2049. Daarnaast wordt er ook aandacht geschonken aan een selectie korte films. 

Metro Movies Film Fest 2018 is gratis toegankelijk. Klik hier voor het evenement.