Mads Nissen, The First Embrace, Politiken/Panos Pictures

Foto met coronaknuffel wint World Press Photo 2021

De Deense fotograaf Mads Nissen is uitgeroepen tot World Press Photo 2021. De jury maakte gisteren bekend dat zijn foto The First Embrace is verkozen tot persfoto van het jaar. 

De foto werd genomen in een verzorgingstehuis in het Braziliaanse São Paulo. Door de coronapandemie mochten de bewoners maandenlang geen fysiek contact hebben met familie en vrienden. Na vijf maanden krijgt de 85-jarige Rosa voor het eerst een knuffel van een van haar verpleegsters.    

Het is al de tweede keer dat Nissen de World Press Photo award mee naar huis neemt: in 2015 won hij ook al met zijn reportage van een Russisch homoseksueel stel.    

De andere grote prijs, World Press Photo Story of the Year, gaat naar de Italiaanse Antonio Faccilongo. Zijn foto Habibi staat voor de liefdesverhalen die zich afspelen tijdens een van een van de langste en meest gecompliceerde conflicten in de moderne geschiedenis. De fotograaf wil de impact van het conflict op Palestijnse gezinnen laten zien en de moeilijkheden die ze ondervinden bij het behouden van hun reproductieve rechten en menselijke waardigheid.    

De Nederlandse fotograaf Jasper Doest won de eerste prijs in de categorie Natuur. Hij kreeg de prijs voor Pandemic Pigeons—A Love Story, een serie over de twee duiven Ollie en Dollie die bevriend raakten met zijn gezin tijdens de eerste lockdown.

Je kan hier alle winnaars bekijken!

Terug naar het overzicht