foto Kunsthal

Fotograaf Peter Lindbergh overleden

De wereldberoemde fotograaf Peter Lindbergh is overleden op 74-jarige leeftijd. Hij haalde bekendheid door zijn cover voor modetijdschrift Vogue in 1990 en fotografeerde sindsdien vele sterren en beroemdheden.

Lindbergh’s carrière raakte in versnelling na een covershoot van de Britse Vogue in 1990. Hij portretteerde de modellen Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitiz, Cindy Crawford en Christy Turlington gezamenlijk en startte zo het begin van het supermodellen tijdperk. De manier waarop hij modellen portretteerde was baanbrekend, hij geloofde niet in retoucheren en vond make-up onnodig. Zijn kenmerkende stijl werd versterkt doordat hij voornamelijk zwart-wit fotografeerde. Inmiddels zijn z’n foto’s iconisch en hebben ze de carrière van menig model bepaald.

Geboren in 1944 in het Poolse Leszno, groeide Lindbergh op in Duitsland. Hij studeerde aan the Berlin Acadamy of Fine Arts en later abstracte kunst aan de kunstacademie in Krefeld, waarna hij fotografie oppikte.

Vorig jaar was Lindbergh nog in Rotterdam voor de opening van zijn expositie in de Kunsthal. Tina Turner opende de expositie en ook topmodellen Milla Jovovich, Tatjana Patiz, Nadja Auermann en Lara Stone waren aanwezig. Hij laat zijn vrouw en vier kinderen achter.