Foto: Aad Hoogendoorn

Funda Gül Özcan wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019

Funda Gül Özcan (1984) heeft de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2019 gewonnen. De jury onder voorzitterschap van oud-politica Andrée van Es ziet de prijs als de bekroning van een oeuvre 'vol verschillende perspectieven en met grote zeggingskracht'. Het werk van Gül Özcan 'kan zowel apocalyptisch zijn als fun, donker en licht, technisch vaardig maar ook ontroerend simpel'. Aan de prijs is een bedrag van in totaal € 20.000 verbonden, waarvan de helft is bestemd voor het maken van een publicatie. Het werk van Gül is nu te zien bij het Stedelijk Museum Schiedam, samen met dat van Neo Matloga en Lonneke van der Palen, de twee andere genomineerden. Gül reageerde geëmotioneerd op haar bekroning en ziet uit naar de publicatie. ‘Ik ben slecht in mijn PR.’

De jury koos unaniem voor Funda Gül Özcan, die was voorgedragen door scout Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum: 'Haar installaties 'laten zich ervaren als een achtbaan waarin van alles tegelijk met de kijker gebeurt. Haar diorama's zijn rijk, fascinerend en zowel raadselachtig als technisch verbluffend', stelt de jury. De in Duitsland geboren kunstenares kreeg de prijs van € 10.000, beschikbaar gesteld door de Rabobank Nederland, donderdagavond tijdens een live-uitzending van Opium Radio van AVROTROS. Bij de prijs hoort ook een boekpublicatie ter waarde van € 10.000, beschikbaar gesteld door het Jaap Harten Fonds.

Nu de jury heeft gekozen is het woord aan het publiek. Museumdirecteur Deirdre Carasso roept bezoekers op in het museum op één van de drie kunstenaars te gaan stemmen. Op 2 juni wordt bekend wie de publiekswinnaar is. Het stemmen past bij het Stedelijk Museum Schiedam dat is genomineerd voor de grootste culturele publieksprijs van Nederland, de BankGiro Loterij Museumprijs 2019.

De jury van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2018 bestaat naast de voorzitter uit kunstenaar Anne Geene (winnaar van de prijs in 2018), Sofía Hernández Chong Cuy (directeur Witte de With) en Anna van Leeuwen (kunstjournalist van de Volkskrant).