Gam Bodenhausen. Beeld: Marcel de Buck.
Gam Bodenhausen, schets Graphite Knotts in Het Oog.
Gam Bodenhausen, kleine interventie Grey Knott.

Gam Bodenhausen tekent in Het Oog van Van Abbemuseum

Vanaf 7 mei tot en met 16 september 2018 realiseert de Eindhovense kunstenaar Gam Bodenhausen haar nieuwe installatie Graphite Knots in Het Oog. Het Oog is een ruimte in het Van Abbemuseum waar kunstenaars de vrijheid krijgen om hun creatieve vrijheid te uiten. 

Op de monumentale achterwand van Het Oog maakt Bodenhausen vijf maanden lang een grote tekening, waarin zij grafiet, het basismateriaal van de tekening, onderzoekt. Geïnspireerd door ontmoetingen en reizen verkent zij de geschiedenis en toekomst van het potlood. Het proces wordt gedocumenteerd in een serie vitrines die in de gang voor Het Oog geplaatst worden.

Verleden en toekomst van grafiet
Als een ontdekkingsreiziger gebruikt Bodenhausen Het Oog als haar onderzoeksstation. Gedurende het project maakt ze een reis naar de ‘Grey Knotts’ bergen in het Lake District waar ze een oude potloodfabriek en de donkere gangen van de grafietmijnen bezoekt. De gemaakte filmbeelden, foto’s en vondsten neemt ze mee en gebruikt voor haar installatie in Het Oog.

Gam Bodenhausen
De Eindhovense kunstenaar Gam Bodenhausen maakt tekeningen en installaties. In haar werk spelen historische en geologische elementen uit het landschap en de natuur een belangrijke rol.