Bart Sorgedrager
Fotocredit: door Fotoburo Ger Dijkstra & Zonen B.V. (John Steenhuis).
Andrea Roell

Gedeelde Geschiedenis en Gezamenlijke Toekomst

 

In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden vinden aankomende zondag 30 juni en maandag 1 juli de laatste twee edities van de serie 'Gedeelde Geschiedenis en Gezamenlijke Toekomst’ plaats in Podium Mozaïek. Gastcurator Onias Landveld van Productiehuis WOSU gaat met verschillende kunstenaars, artiesten en historici in gesprek over de blijvende impact van kolonialisme, slavernij en roofkunst op onze samenleving.

 

Wie is oranje en wie niet?

Datum: Zondag 30 juni 2024

Programma:

19.40 uur - lezing door Howard Komproe

20.30 uur - zaalprogramma met theatermakers Kim Aikman en Geoffri Bel (theater performance), kunstenaar Rossel Chaslie (panel), singer-songwriter Shishani (muziek), curator Hank van Bosstraten (column) theatermaker/kunstenaar Onias Lansveld (host), DJ Lovesupreme (DJ, afterparty)

Comedian Howard Komproe opent het programma met een lezing. Nederland heeft om een mysterieuze reden gekozen voor de leeuw als nationaal symbool. Terwijl er op het hele continent geen katachtig roofdier voorkomt, op de valse poes van zijn buurvrouw na. Kan Komproe dit nog zeggen zonder gecanceld te worden door een zelfverklaard ‘nuchter’ volk? 

Theatermakers Kim Aikman en Geoffri Bel spelen een fragment uit de theatervoorstelling 'Kot Abra (De oversteek)'. Een spannend sciencefiction verhaal over het lot van Suriname vlak voor de onafhankelijkheid in 1975. Een herkenbaar verhaal voor ieder die ervaring heeft met het verlaten en achterlaten van een thuisland.

Theatermaker/kunstenaar Onias Landveld gaat samen met kunstenaar Rossel Chaslie en theatermaker Kim Aikman in gesprek over sterke familiebanden en de functie van kunst en muziek, waarbij zij ook ingaan op de band met het continent Afrika. Hoe complex is het verleden? En hoe geven we een gezicht aan voorouderlijke ervaringen?

De meermaals bekroonde en internationaal toerende artiest Shishani sluit het programma af met een warm en inspirerende muziekperformance. Hun veelzijdigheid in muziek overstijgt genres en culturen. Shishani’s werk drukt een sterk gevoel van sociaal bewustzijn uit en bevindt zich op het kruispunt van onderzoek en kunstprestaties.

Na afloop volgt er een afterparty in de foyer met DJ Lovesupreme. 

Tickets zijn verkrijgbaar op de website van Podium Mozaïk

 

Vooruitkijken naar een gedeelde geschiedenis

Datum: maandag 1 juli 2024

Programma

19.10 uur - lezing

20.30 uur - zaalprogramma

Op 1 juli vieren we Keti Koti met de vierde editie 'Vooruitkijken naar een gedeelde geschiedenis.' In het licht van ieders eigen familiegeschiedenis onderzoeken we samen met singer-songwriter Bahghi, creatief ondernemer Gordon Sana, activist Kunta Rincho en historicus en podcastmaker Gyonne Goedhoop hoe het Nederlanderschap een rol speelt in het eigen leven nu en in de toekomst.

Met een column door curator Hank van Bosstraten en muziekoptredens door Bahghi en Kunta Rincho. Deze avond wordt gehost door theatermaker/kunstenaar Onias Landveld. Na afloop kan het publiek napraten in de foyer, waar Bahghi sfeervolle jazzy sounds zal draaien vanuit de DJ booth. 

Tickets zijn verkrijgbaar op de website van Podium Mozaïk