Gemeentemuseum Den Haag. Foto: Gerrit Schreurs.

Gemeentemuseum Den Haag wijzigt naam

Gemeentemuseum Den Haag vindt dat hun naam niet goed werkt, daarom gaan zij in het najaar van 2019 verder onder de naam Kunstmuseum Den Haag. De naam moet duidelijk maken waar het museum voor staat. Een museum voor moderne, hedendaagse en toegepaste kunst.

Uit onderzoek blijkt dat de naamsbekendheid van het museum erg laag bleek te zijn. De naam heeft een wat stoffig en regionaal karakter en de bezoekers hebben geen duidelijk beeld bij wat het museum doet. Ook is de naam voor buitenlanders slecht uit te spreken. Door de nieuwe naam wil het museum de collectie toegankelijker maken. Kunstmuseum Den Haag zou wel het juiste gevoel en associaties op roepen, in binnen- en buitenland.

Directeur Benno Tempel: “Met Kunstmuseum Den Haag verwoorden we wat we zijn: een museum dat mede is opgericht door kunstenaars. Een museum waarbij er eerder kunst was dan een gebouw. Een museum dat is gevestigd in een kunstwerk, want het Berlagegebouw is daadwerkelijk onderdeel van de collectie van het museum. En ook een museum dat onlosmakelijk is verbonden met de stad Den Haag en haar inwoners.”

De naamsverandering zal in oktober 2019 plaats vinden, samen met de opening van de tentoonstelling Monet. De Tuinen (12 oktober 2019 t/m 2 februari 2020).