Tekening van de zijpanelen van de Gouden Koets

Gouden Koets naar Amsterdam Museum

AMSTERDAM MUSEUM - Van juni tot november 2021 is er in het Amsterdam Museum een tentoonstelling over de Gouden Koets te zien. De koets wordt op dit moment grondig gerestaureerd en de restauratie zal naar verwachting in de eerste helft van 2021 zijn afgerond. Bezoekers krijgen in de tentoonstelling De Gouden Koets. Een Amsterdams geschenk de unieke kans om de gerestaureerde koets in alle rust van dichtbij te bekijken op de grote binnenplaats van het Amsterdam Museum. Ze komen alles te weten over het ambacht, de historie, het gebruik, de restauratie, de betrokken kunstenaars en de symboliek. Daarnaast maken ze kennis met verschillende perspectieven op het veelbesproken erfgoed.

De Gouden Koets zal in een speciale glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum te zien zijn. In de zes omliggende museumzalen – allen met zicht op de koets - wordt er ingegaan op zowel de geschiedenis van het rijtuig als op de huidige functie. De Gouden Koets wordt vanuit diverse perspectieven gepresenteerd om zo de verschillende facetten in context te duiden. Daarnaast is er ruimte voor de uiteenlopende visies op de toekomst van het rijtuig. De Gouden Koets is cultureel erfgoed met een beladen geschiedenis. Beschilderde panelen op de zijkant van de koets verwijzen naar het Nederlandse koloniale verleden. In het aanvullende publieksprogramma dat dit najaar al start, gaat het museum in gesprek met mensen over dit iconische object.

De Gouden Koets werd in 1898 door de inwoners van Amsterdam gepresenteerd aan Koningin Wilhelmina, toen zij op 18-jarige leeftijd werd ingehuldigd. Een cadeau voor de eerste vrouwelijke vorst op de troon, waar veel Amsterdammers vrijwillig aan meebetaalden. Er werkten meer dan 1.200 ambachtslieden aan de koets onder wie veel Amsterdammers. Zo werden de kussens in de koets geborduurd door de weesmeisjes uit het Burgerweeshuis, de huidige locatie van het Amsterdam Museum.

De tentoonstelling De Gouden Koets. Geschenk van Amsterdam opent in juni 2021 en is te zien tot november 2021 in het Amsterdam Museum. Het onderzoeks- en publieksprogramma start dit najaar.