Beeld: Pakhuis de Zwijger

Grootse viering voor 25-jarig bestaan van Fokke & Sukke

Vandaag valt er een speciale editie van het NRC op de mat. Alle foto’s, advertenties en graphics in de krant worden vervangen door tekeningen van Fokke & Sukke. Dit in verband met het 25-jarig bestaan van de cartoon over een eend en kanarie. 

Vanavond is er ook nog een speciaal event in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, de ‘vrienden van Fokke & Sukke’ worden verwelkomt door de makers, John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol, van de cartoon. De avond wordt gepresenteerd door NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch en Claudia de Breij zal de drie vrienden interviewen. Het programma is live te volgen op de website van Pakhuis de Zwijger.

Ook wordt er op woensdag een geboortebordje, aan de gevel van het huis in de buurt van het Leidseplein waar Fokke & Sukke ooit bedacht is, onthult door de Amsterdamse burgermeester Femke Halsema.

Van Tol verteld: ‘Het was nooit de bedoeling om cartoonist te worden, we dachten toen: we maken er nog één of twee extra’. Naar zijn schatting heeft hij inmiddels al zo’n 24.000 cartoons getekend. De eerste tekeningen werden gemaakt voor het studentenblad Propria Cures.