Foto: Frans Ruiter via Unsplash

Grootste Vermeer-tentoonstelling ooit te zien in het Rijksmuseum vanaf 2023

Voor het eerst ooit in zijn geschiedenis toont het Rijksmuseum een overzichtstentoonstelling van de 17de-eeuwse grootmeester Johannes Vermeer. De tentoonstelling is volgens het museum de grootste expositie van Vermeer ooit. 

De tentoonstelling staat gepland voor het voorjaar van 2023 en is een samenwerking tussen het Mauritshuis in Den Haag en het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum bezit zelf vier werken van Vermeer, één daarvan is het beroemde 'Melkmeisje'. Het Mauritshuis is de gelukkige eigenaar van onder andere Het meisje met de parel''. Dit werk zal door het Rijksmuseum in bruikleen genomen worden. 

Er worden ook stukken vertoond die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest. Bijvoorbeeld het schilderij 'Brief lezende vrouw aan het open raam'. Het Rijksmuseum werkt met een team van onder andere restauratoren en conservatoren om de zeven werken van Vermeer grondig te onderzoeken.

Het is ruim 25 jaar geleden dat er voor het laatst een tentoonstelling van Vermeer te zien was in Nederland. Deze tentoonstelling was in 1996 in het Mauritshuis.