Stedelijk Museum Amsterdam en Richard Serra's Sight Point. Foto: John Lewis Marshall

Grote musea doen het goed, middelgrote en kleine musea minder

Veel kleine en middelgrote musea hebben het financieel zwaar in tegenstelling tot grote musea, die financieel veel beter gaan. Zo’n 48 procent van de kleine musea stonden in de min en 42 procent van de middelgrote musea had hier ook last van. Dit bleek uit het jaarlijkse onderzoek van de Museumvereniging, waar 435 musea zijn aangesloten. 

De kleine en middelgrote musea hebben al langer problemen en hebben behoefte aan herstelmaatregelen, daarbij is de steun van de provincies en gemeentes belangrijk. Als er naar het geheel van de branche wordt gekeken, zie je dat musea zelf meer zijn gaan verdienen dan dat ze aan subsidie ontvangen. De totale inkomsten bedroegen 508 miljoen tegen 491 miljoen aan subsidies. 

Ook liep het aantal museumbezoeken toe met 700.000, met een totaal van 31 miljoen. In de afgelopen vier jaar is het aantal bezoeken met 30 procent gestegen. Daarnaast steeg het aantal Museumkaart-houders met 35 procent. Voor de schoolbezoeken is er ook positief nieuws, het aantal bezoeken is met 6 procent gestegen. Een op de vijf bezoeken is een jeugdbezoek.