Beeld: Hans Guldemond

Haarlem is acht weken lang dé bloemenstad

In april en mei is Haarlem dé bloemenstad van Nederland. In deze periode staan niet alleen de bloemenvelden rondom de stad in bloei, ook Haarlem zelf biedt extra geur en kleur. Tijdens Haarlem bloeit! zijn er evenementen, tentoonstellingen en activiteiten die met de bloem te maken hebben. Zo laat de stad zien hoe je kunst, cultuur en bloemen feestelijk met elkaar kunt verweven. Daarnaast zijn ook de vele restaurantjes, cafeetjes en winkelstraatjes van de historische binnenstad in voorjaarsstemming.

Tijdens Haarlem bloeit! zijn er in drie musea maar liefst vier tentoonstellingen waar bloem en groen tot leven komen. In Teylers Museum ontdek je botanische tekenkunst uit de zeventiende en achttiende eeuw bij 200 Soorten Groen van de vermaarde broers Franz en Ferdinand Bauer; en in het prentenkabinet is de expositie Bloemenweelde ingericht met fantastische bloemtekeningen. Bij Frans Hals Museum in Bloei wordt de spannende synergie opgezocht tussen keramiek, design, oude meester en verse bloemen. En Museum Haarlem laat je kennismaken met het verhaal van de opkomst en ondergang van de Haarlemse bloemenindustrie tussen de achttiende en twintigste eeuw.

Ook de kathedraal De Nieuwe Bavo staat in bloei. Het event De Nieuwe Bavo bloeit wordt ontworpen en uitgevoerd door 150 studenten in het groene onderwijs en biedt tien dagen lang een spectaculair schouwspel van kleur, geur en licht.