November Music 2021, Hawar Tawfiq, foto door: Evelien Gudden

Hawar Tawfiq componeert Bosch Requiem 2021

De Iraaks-Nederlandse componist Hawar Tawfiq componeert in opdracht van festival November Music en Ammodo Fonds een gloednieuwe Bosch Requiem: Requiem des fleurs et des nugges. Hij kiest hierbij voor zijn geheel eigen muzikale benadering. Geen standaard dodenmis, maar een lofzang op het leven.

Orkest philharmonie zuidnederland, dirigent Ed Spanjaard en bariton Thomas Oliemans zijn de vertolkers van het requiem van Hawar. De spirituele diepte is sterk aanwezig in de mystieke muziek, Hawar vond dan ook troostende woorden voor zijn nieuwe werk in de Koerdische en Nederlandse poëzie. Het requiem is aan de ene kant donker, mysterieus en heftig van sfeer, maar tegelijkertijd ook een lichtvoetige en lyrische lofzang op het bestaan. 

Sinds 2017 opent November Music ieder jaar het festival met een gloednieuwe dodenmis onder de noemer Bosch Requiem, geschreven door de interessantste componisten van nu. Eerdere componisten die een Bosch Requiem schreven, zijn Anthony Fiumara, Kate Moore, Calliope Tsoupaki en Seung-Won Oh.

Bosch Requiem 2021 is exclusief te horen tijdens November Music 2021 op 5 november en in Muziekgebouw aan ’t IJ op 4 december.