Beeld: Deelnemers eerste ommegang in Maastricht. Met dank aan HDV 2018.
Beeld: de processie van St. Servaas door Maastricht. Met dank aan HDV 2018

Heilige optocht na 7 jaar terug in Maastricht

Van 24 mei t/m 3 juni vindt er in Maastricht de Heiligdomsvaart plaats: een evenement waarbij de belangrijkste kerkrelieken van o.a. stadsheilige Sint Servaas trots door de stad worden gedragen. Elke keer trekken de processies tienduizenden bezoekers van over de hele wereld. 

Bij het bezoeken van een kerk staan ze vaak op de belangrijkste plek in het gebouw: relieken, overblijfselen van een heilige of objecten die met hem/haar in aanraking zijn geweest. Hierbij kan het gaan om een stukje stof, een zwaard, of zelfs een vinger of een gehele schedel die in goud is gezet en versierd met edelstenen. Tegenwoordig verlaten de meeste relieken nooit de kerk, maar vroeger was dit heel anders: in de Middeleeuwen werden tijdens belangrijkste feest- of heilige dagen – of in tijden van onheil - relieken door de stad gedragen, ter ere van de heilige en van het (katholieke) geloof. 

Een van de weinige plaatsen waar dit oude gebruik nog steeds wordt uitgevoerd is in Maastricht, waar het gebruik van de Heiligdomsvaart teruggaat tot 1391 en sindsdien één keer in de zeven jaar plaatsvindt. Afgelopen donderdag ging de viering van start met een processie van het borstbeeld (met hierin de schedel) van St. Servaas door de stad. Door de slechte weersvoorspelling was het even spannend of men het droog zou houden, maar St. Servaas was gelukkig voor de regen terug in de St. Servaasbasiliek. 

Doe goed en zie niet om
Gedurende het gehele evenement worden er verschillende voorstellingen, bijeenkomsten en plechtigheden georganiseerd in o.a. de Sint Servaasbasiliek, het Bonnefantenmuseum Maastricht en het Theater aan het Vrijthof. 
Hoogepunt van dit evenement zijn echter de eerste en tweede ommegang door Maastricht, waarbij gouden relieken van verschillende heiligen door de versierde straten worden gedragen. Aan deze optocht, begeleid door harmonieën, fanfares en koren, doen ook verschillende praalwagens en vrijwilligers mee die Bijbelse verhalen uitbeelden. Niet alleen veel stadsbewoners staan langs de kant; ook pelgrims uit Duitsland, België en zelfs Armenië – de geboortestad van St. Servaas – komen de omgang bekijken. 

Dit jaar is alweer de 55e editie van de Heiligdomsvaart, wat elke editie een thema kent dat een bepaald aspect van het geloof onder de aandacht brengt en uitdraagt. Het thema van 2018 is "Doe goed en zie niet om", gebaseerd op de uitspraak van Paus Franciscus: “Goed doen zonder te verwachten dat je er iets voor terugkrijgt. Dat heeft de Vader met ons gedaan en wij moeten hetzelfde doen. Doe het goede en voorwaarts.”

De tweede ommegang vindt aankomende zondag 3 juni plaats. Klik hier om het gehele programma voor de Heiligdomsvaart te bekijken.