Helen Verhoeven, Hoge Raad der Nederlanden, Den Haag, 400 x 647 cm, 2015.

Helen Verhoeven start inrichting expositie 'Schamerkat' in Hermitage Amsterdam

De Nederlandse kunstenaar Helen Verhoeven is deze week gestart met de inrichting van haar nieuwe, grote expositie Schamerkat in de Hermitage Amsterdam. Verhoeven maakte tientallen nieuwe, zeer gevarieerde werken die samen een installatie vormen. Hiermee reageert zij op De schatkamer!, de naastgelegen tentoonstelling van de Hermitage Amsterdam met meesterwerken uit 25.000 jaar kunstgeschiedenis.

De diversiteit van deze tentoonstelling zette Verhoeven aan tot het maken van een eigen microverzameling bestaand uit schilderijen, glas-in-loodwerken, neonkunst, textiel, keramiek, stopmotionfilm en sculpturen. Verhoeven verbindt meerduidige, universele thema’s als schoonheid, macht, vruchtbaarheid en de dood met elkaar. Schamerkat is te zien vanaf 28 maart tot en met 5 januari 2020.

De expositie in de Hermitage Amsterdam is onderdeel van de ABN AMRO Kunstprijs, waarvan Helen Verhoeven (Leiden, 1974) de achtste editie heeft gewonnen. Verhoeven studeerde aan het San Francisco Art Institute (1992–96) en aan de New York Academy of Art in New York City (1998–2001). Later volgde ze als deelnemer de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (2005–07).