Beeld: Jorrit Lousberg.

Helmond brengt ode aan ‘Ploeger’ tijdens de Nationale Museumweek

De grote gouden replica van ‘De Ploeger’ is speciaal voor de Nationale Museumweek teruggekeerd naar Helmond. Daar staat het 14 meter hoge beeld op het Kasteelplein voor de Traverse, tot 15 april te schitteren. 

Cabaretier en geboren Helmonder Leon van der Zanden schreef een speciale ode aan de Ploeger: “Deze trotse man staat hier op het voetstuk dat hij nooit kreeg. Terwijl dat hem wel past; een gouden trofee voor een bescheiden ploeger die zelf nooit om een eerbetoon zou vragen”. Museumdirecteur Marianne Splint vult aan: “De Ploeger krijgt het eerbetoon dat hij verdient, met alleen al 30.000 automobilisten die hem dagelijks passeren. Het beeld weerspiegelt vol kracht de arbeidsstad die Helmond is; het DNA van iedere Helmonder.”

Helmondse Senna (winnaar Voice Kids) bracht tijdens de onthulling een speciale lofzang. ‘Flink Zijn, omdat we allemaal kunnen leren van het doorzettingsvermogen van De Ploeger. Het is fijn om thuis, met Helmonders onder elkaar, dit lied te zingen’. 

Presentatrice en ambassadeur Kim-Lian van der Meij, nam het publiek mee in een muzikale tour rond het Gouden Pronkstuk. Het origineel, een bronzen sculptuur, is niet groter dan 60 centimeter. Het beeld werd speciaal voor de Museumweek uitvergroot tot een 14 meter hoog gouden pronkstuk. Om zo omstanders te verrassen, inspireren en confronteren met het beeld uit 1896 dat om de hoek in Kasteel Helmond “in het echt” te bewonderen is. 

Een boer met ontbloot bovenlijf is aan het ploegen. Zijn rechterhand stuurt de ploeg. Met zijn linkerhand maakt hij een soort vuist. Het lijkt of de man de teugel vasthoudt van het paard dat de ploeg door de aarde voorttrekt. De Belgische kunstenaar Constantin Meunier heeft grote invloed op de realistische kunst van het eind van de 19e eeuw. Hij geeft De Ploeger vol menselijke waardigheid, fier, weer ondanks de barre arbeids- en levensomstandigheden. Het bronzen origineel maakt deel uit van de collectie ‘Mens en Werk’ en is alleen tijdens de Nationale Museumweek te bewonderen in het Museum Helmond, Kasteelplein 1 te Helmond.

Klik hier voor meer informatie.