(School van?) Leonardo da Vinci, Donna Nuda, begin 16de eeuw © State Hermitage Museum, St Petersburg, Foto: Evert Elzinga

Hermitagebezoekers zijn van mening: Donna Nuda is geen Da Vinci

De recente 500ste sterfdag van Leonardo da Vinci was aanleiding voor de Hermitage Amsterdam om bezoekers naar hun mening te vragen over de toeschrijving van Donna Nuda.

Het schilderij werd door tsarina Catharina de Grote in 1779 aangekocht als een échte Da Vinci, maar begin twintigste eeuw toegeschreven aan ‘de school van Leonardo da Vinci’. Aangezien het werk uitgeleend wordt voor een Da Vinci-tentoonstelling in Frankrijk, zijn er hier en daar toch weer twijfels ontstaan. Maar twee derde van de Hermitagebezoekers sprak zich uit: het is geen Da Vinci.

Donna Nuda is nog tot en met vrijdag 17 mei te zien in de Hermitage Amsterdam – dan wordt het vervangen door een bijzonder werk van een van Da Vinci’s protegés: Berouwvolle Maria Magdalena (1535–40).
Daarnaast worden alle tekeningen, van onder meer Rembrandt en Dürer, gewisseld voor andere exemplaren van dezelfde kunstenaars.